Det sier Sara Al-Abdallah (20).

Sammen med venninna Sidra Uoso (18) er hun én av ni ungdommer med sommerjobb på Fellesverket Henrys hus i sommer. Sara forteller at det er hennes andre år på ungdomshuset i Storgata. I fjor var hun ganske mye mer spent enn hun var i år.

– Jeg var ikke av en av de som pratet mest med folk før, så jeg var litt nervøs før jeg skulle starte i fjor. Men jeg møtte et inkluderende og imøtekommende miljø som var ulikt noe jeg hadde vært borti før. Det føltes veldig bra, smiler Sara.

Sidra jobber også på Henrys hus for andre sommer på rad. 18-åringen forteller at hun var godt kjent på ungdomshuset før hun startet i jobb. Grunnene til at hun valgte å søke jobb var mange.

– Da jeg var her selv og deltok i aktiviteter, ble jeg overrasket over hvor bra miljøet her nede er. Det var så mange man kunne snakke med, bli kjent med og lære av. Jeg søkte jobb fordi jeg vil at andre også skulle få muligheten til å oppleve dette, sier Sidra.

Tar på seg ansvar

Årets sommer på Henrys hus er annerledes enn tidligere år, spesielt for ungdommene i sommerjobb. I år har de nemlig fått betraktelig mer ansvar enn de har hatt tidligere. De to venninnene var enige om at det har vært mye å holde styr på, men at det også har vært veldig givende.

– Da vi jobbet her i fjor hadde vi ikke like mange oppgaver som vi har hatt i år. Denne sommeren har vi blant annet vært ansvarlige for å arrangere aktiviteter for ungdommene, booke transport og bolig til turer, holde styr på budsjett og lage mat, sier Sidra.

– Det krever en del arbeid, men det gjør også at man får verdifull erfaring, legger hun til.

Sara forteller at selv om arbeidsoppgavene har vært mange, har det ikke føltes som en jobb. Til tider har hun blitt overrasket over hvor raskt tiden har passert.

– Man lærer ting man ikke kunne så mye om fra før, og læringskurven er bratt. Det som gjør at tiden passerer så raskt er arbeidsmiljøet her. Noen ganger har fått beskjed om at vi skal stenge og tenkt: «Hæ, allerede!?», ler 20-åringen og fortsetter:

– Jeg har funnet ut hva jeg vil drive med ved å være her. En jobb som prosjektmedarbeider hvor jeg kan jobbe med mennesker vil passe meg bra.

– Mange hadde ikke takla det

Lena Brekke jobber i Røde Kors og koordinator på Fellesverket Henrys hus. Hun beskriver en veldig flott sommer der ungdommene har skaffet seg verdifull erfaring.

– Jeg får masse positiv respons fra de som har jobbet her, og mange har sagt det ikke føltes som en jobb. Likevel skal man ikke undervurdere hvor mye ansvar de har fått, spesielt i år. De har lært masse om budsjett, ansvar, sikkerhetsvurdering, booking, matlaging og mye mer, sier Brekke.

– Alt med veiledning fra oss selvfølgelig. De får ansvar, men vi er alltid her og passer på, legger hun til.

Brekke forteller videre at man får verdifull erfaring på mange ulike områder gjennom sommerjobben. Faktisk tror hun ikke alle og enhver hadde klart å påta seg så mange oppgaver som ungdommene har klart.

– Det er nok mange erfarne voksne som hadde slitt med å takle alle oppgavene. Det gjør det ekstra imponerende når ungdommene her takler det så bra, smiler hun.

Et mangfoldig miljø

De to jentene kom til Norge i ung alder fra Palestina og Syria. De vet begge hvor vanskelig det kan være å bygge seg et sosialt nettverk, samt hvor viktig det er å ha jevnaldrende venner man kan snakke med. Sara skulle ønske hun hadde oppdaget ungdomshuset tidligere.

– Jeg satt mye for meg selv da jeg var yngre, fordi det noen ganger var vanskelig å vite hvem jeg skulle prate med. Det kan bli en kulturkrasj for mange når man kommer til et nytt land og skal skaffe seg nye venner.

Da hun fant ut om tilbudet på Henrys hus, var 20-åringen skeptisk til hvordan det kom til å være. Når hun nå ser tilbake, er det vanskelig å skjønne hva hun var nervøs for.

– Her fant jeg et inkluderende sted hvor jeg kan sosialisere meg og skaffe et nettverk. Det føltes som mitt andre hjem, og det har ikke endret seg siden, smiler Sara, som får støttende nikk fra venninna.

– Det som er så fint er at de som kommer hit har så forskjellige bakgrunner. Det er så mange språk, kulturer og erfaringer samlet under et tak. Det føles litt som man har hele verden på samme sted, legger Sidra til.

En oppfatning flere har av Henrys hus og de andre ungdomshusene i byen, er at de kun er for dem som sliter litt ekstra i hverdagen. Sidra deler ikke denne oppfatningen i det hele tatt.

– Det vi gjør her er et veldig bra tilbud til de som strever sosialt eller økonomisk, men alle er velkomne. Alt er gratis, men det kommer ungdommer hit med alle mulige bakgrunner. Vi er et ungdomshus for all ungdom.

– Henrys hus handler om å skape et mangfoldig miljø der alle kan sosialisere seg, avslutter Sidra.