Gå til sidens hovedinnhold

Hydro-skatter flyttes til Rjukan

Artikkelen er over 6 år gammel

300.000 bilder, 1900 gjenstander og et enormt dokumentarkiv fra Hydro på Herøya skal flyttes til Rjukan.

Følg PD på Facebook

Herøya Industripark (HiP) opplyser at Norsk Industriarbeidermuseum på Rjukan har vurdert mesteparten av materialet fra Herøya som bevaringsverdig. Det er satt opp en prosjektplan. Den beskriver hvordan de ulike delene av samlingen skal håndteres fra det ankommer Vemork.

– Vi mener vi har fått på plass en god avtale. Den sikrer at verdifullt historisk materiale fra rundt 80 års drift på Herøya blir tatt hånd om på en profesjonell måte. Industriarbeidermuseet sørger for at deler av materialet blir stilt ut og dermed gjort tilgjengelig for allmennheten, sier Thor Oscar Bolstad, leder i Herøya Industripark AS til industriparkens eget nettsted.

I løpet av 2015 skal gjenstandssamlingen, fotoarkivet og korrespondansearkivet flyttes fra Herøya til Vemork. I 2016 flyttes forsknings- og utviklingsarkivet.

Åse Himle i Herøya Industripark sier det har vært en minst ti år lang prosess hva man skal gjøre med den store samlingen etter Hydro-epoken i Porsgrunn.

– Vi har undersøkt hvordan vi kan få stilt ut samlingen utenfor gjerdene på Herøya, og et industrihistorisk museum har vært jobbet med. Dette var prosjektet som var forløperen til DuVerden-bygget, sier Himle.

Der er det hverken plass eller fokus på 80-årig Hydro-historie.

– Samlingen har vært tilgjengelig for ansatte hos oss, men vi har ikke hatt åpningstider og noe organisert rundt det for publikum. Det er ikke lett å få penger til museum, sier Himle.

Hydro skal selge Herøya Industripark, og det har vært viktig å få en avtale om de historiske skattene før nye aktører overtar.

– Vi inngikk avtale med industriarbeidermuseet på Rjukan i fjor høst, og mener dette er det nærmeste vi kommer en god ramme, sammen med øvrig historie fra Hydros virksomhet i Telemark, sier Åse Himle.

Holmer beklager flytting

Dag Holmer beklager at den store Hydro-samling-en ikke blir tilgjengelig i Grenland.

Holmer, tidligere informasjonssjef på Hydro, forteller at han er blitt spurt av Herøya Industripark om å komme med forslag til hvordan noe av samlingen kan bevares på Herøya, noe ala en minnekrok.

– Jeg var egentlig den siste bestyreren av dette museet. Det lå til jobben min. Jeg har alltid brent for å få vist fram samlingen på en bedre måte. Museumsvesenet burde ha kjent sin besøkelsestid. For Grenland er det sørgelig at det forsvinner, men jeg er glad for at en profesjonell organisasjon skal ta hånd om det. Alternativet kunne blitt plassering i arkivet inne i fjellet i Mo i Rana, og dit er det lenger enn til Rjukan, sier Holmer.

Uansett er ikke et museum innenfor gjerdene på Herøya et alternativ. Holmer synes det er underlig at gamle tømmerstuer er overdokumentert i Telemarks museumshistorie, mens det store og viktige industrimiljøet ikke får en samlet, god presentasjon, der historien er skapt.

I mai skal Herøya Industripark arrangere åpen dag, for at publikum skal få se samlingen fra 80-årig Hydro-historie i Porsgrunn. Dette blir trolig siste sjanse til å se samlingen før det meste flyttes 15 mil og to og en halv times kjøretur til Rjukan.

Kommentarer til denne saken