Den siste tiden har det vært flere bilbranner på veiene i Vestfold. For å være helt presis, er det meldt om fire branner på elleve dager i oktober. Den siste skapte store trafikale problemer på E18 ved Holmestrand onsdag.
Her er de andre:
■ 14. oktober: Brann i bobil ved Fokserød
■ 12. oktober: Måtte stenge E18 for å slukke bilbrann
■ 7. oktober: – Det brant stort sett i hele bilen
I tillegg var det en bilbrann ved Brunstad 29. september.
I området til Vestfold Interkommunale Brannvesen, kommunene Holmestrand, Re, Horten, Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme har det brent i 39 personbiler siden 1. januar 2016 fram til dags dato. I tillegg har det i samme periode vært 4 lastebilbranner og 2 branner i annet kjøretøy.
Brannslokningsapparat i bilen
Arnt E. Folvik, informasjonsrådgiver ved Vestfold Interkommunale Brannvesen forteller at bilbranner oppstår relativt ofte.
– Årsaken er mange og sammensatte. Regelmessig vedlikehold forebygger bilbrann. Det er smart å ha et brannslokningsapparat i bilen, opplyser han.
LES OGSÅ: Flere tok u-sving på E18: – Det kan vel ikke være lovlig?
Dette er rådene
Dersom du er så uheldig at du opplever brann i bilen har Folvik følgende råd til deg:
– Om det oppstår røykutvikling i bilen er det til stor hjelp om du kan kjøre til siden og stoppe et sted hvor det ikke er spredningsfare til bygg eller annet brennbart. En bilbrann kan utvikle seg svært hurtig med kraftige flammer og stor varmeutvikling. Av samme grunn er det viktigst at alle kommer seg ut og holder noe avstand. Prøv ikke å slukke om du utsetter deg for fare, ring 110 – vi kommer, forsikrer Folvik.
LES OGSÅ: Tønsbergkvinne fikk utbetalt over 400.000 kroner mer enn hun skulle fra Nav
Fare for brannskader
Opplever du brann i motor ber Folvik deg om å åpne panseret, bare noen få centimeter, og trer inn utløpet av slokkeutstyret og utløser dette.
– Om du åpner panseret brått helt opp, er det fare for at du brannskader deg, når brannen eventuelt får oksygen kommer det flammer opp mot deg.
LES OGSÅ: Bildrapsdømt lastebilsjåfør får redusert straff
Lurt å være forberedt
Folvik forklarer at sikkerhetssystemet i tunnelene er slik at i det øyeblikket noen løfter bort et brannslukningsapparat går det et varsel til Vegtrafikksentralen.
– De varsler igjen 110-sentralen og vi rykker ut. På samme stedet man finner slukkemidler i tunnelene, er det også nødtelefon. Fordelen ved å benytte denne telefonen er at nødetatene vet umiddelbart eksakt hvor du er. Og ved brann i tunnel på E18 blir begge løp stengt automatisk stengt fra Vegtrafikksentralen. Grunnen er at ved en større brann i tunnel er en rask rømningsvei svær viktig. Rømningsveien er oftest via tverrslag og over i det andre motgående tunnelløpet, sier Folvik og legger til:
– I tillegg til å følge med på veien, kan du legge merke til skiltene for sikkerhetsutstyret og rømningsveiene neste gang du kjører på E18 i Vestfold. Det er alltid lurt å være «litt» forberedt.