Gå til sidens hovedinnhold

I løpet av uka vil denne skolen være helt helt borte: – Den nye kommer til å bli kjempebra

Rivingen av Tveten ungdomsskole skal være ferdig i løpet av uka. Deretter venter grunnarbeid, før byggingen av den nye skolen kan starte.

For abonnenter

– Det vi holder på med nå er å male opp betongbasene. Jern og sånt har blitt skilt ut og sortert. Det meste blir brukt om igjen, så det har vært mye sortering av materialer til gjenbruk, forteller anleggsleder Ole Petter Hauge fra Seltor.

Jevnet med jorda

I løpet av denne uka er hele skolen jevnet med jorda, og over 60 år med historie er offisielt over. Neste uke starter grunnarbeidet, fylling med nye masser og etablering av avløp.

I oktober legges betongen, og byggingen av den nye skolen til 200 millioner kan omsider starte.

– Rivingen har gått rimelig kjapt. Prosjektering og det å få alle på plass tar tid. Etter at vi har kommet opp på bakkenivå, kommer det til å gå raskt, og vi regner med at bygget kommer til å reise seg rundt jul, sier prosjektleder i Porsgrunn kommune, Gunnvor Svartdal.

– Hva tenker du om at den gamle skolen nå er borte?

– Jeg tenker ikke så mye på det. Den nye skolen kommer til å bli kjempebra, og vi får håpe at det vi bygger nå holder en stund.

62 års lokalhistorie er over. I disse dager rives Tveten ungdomsskole for å gjøre plass til en ny og moderne skole. Den gamle skolen ble bygget i 1959, og blant kjente personer som har gått der finner vi Anders Vangen, Kristin Halvorsen og Signe Tynning.

Miljøvennlig

Den nye Tveten ungdomsskole blir en av Norges mest miljøvennlige skoler. Solcellepaneler på taket og energibrønner skal kunne gi energi til barneskolen, Eidangerhallen og den nye skolen.

– Målet er at den skal være sjølforsynt med lys og varme, sier Hauge.

Porsgrunn kommune har lagt vekt på flere miljøtiltak i forbindelse med byggingen av den nye skolen. Materialbruk har vært viktig, samt plasseringen av bygget.

– Den nye skolen vil bli stående på omtrent på samme sted som den gamle for å unngå å gjøre større inngrep i terrenget, så kollene rundt blir stående slik de gjør, sier Svartdal.

Tilbake til trebebyggelse

Massivt tre vil bli brukt som hovedbæring i bygget og som kledning både inne og ute, framfor betong og stål som i mange år har vært vanlig praksis for liknende bygg.

– Det er veldig spennende med bruken av massivt tre. Det er et miljøvennlig produkt til forskjell fra betong og stål. Veggene vil komme ferdig montert og skal settes opp direkte på byggplassen, sier hun.

Utenfor anleggsområdet står en informasjonstavle hvor det vil bli hengt opp viktig informasjon om byggeprosessen for naboer og nysgjerrige forbipasserende.

– Når vi holder på i et boligområde som dette er det viktig med informasjon. Og vi tenker på støynivå og reduserer det så godt det lar seg gjøre. Istedenfor å meisle og banke for eksempel, knuser vi betongen, sier Hauge.

Det er Seltor AS som har fått oppdraget, et firma med hovedkontor i Porsgrunn. Det setter prosjektlederen ekstra stor pris på.

– Vi syns det er veldig ålreit at vi har et lokalt firma som kan gjøre dette, sier Gunnvor Svartdal.

Kommentarer til denne saken