Fra før har Elkem gått offensivt ut og lansert en «fullskala industrifabrikk for batterigrafitt i Norge», med hovedsete i Herøya Industripark. Et pilotanlegg i Kristiansand er allerede iverksatt, og nå satser Elkem ytterligere gjennom datterselskapet Vianode for å kunne tilby «en fast-track-mulighet ved sterk etterspørsel fra kunder», står det i børsmeldingen.

Ifølge direktør for Europa i Vianode, Stian Madshus, mangler det ikke på ambisjonene.

– Vi inngår nå en leieavtale slik at vi kan flytte inn i et eksisterende bygg på Herøya Industripark, ved siden av de nye anlegget vi skal bygge. Da kan vi akselerere prosessen, sier Madshus til E24.

– Vi har ambisjoner om å kunne komme i gang med en mindre produksjon allerede mot slutten av 2022.

Fast-track-anlegget skal øke produksjonskapasiteten fra 55.000-60.000 tonn, ifølge børsmeldingen.

– Vårt mål er å være i stand til å levere bærekraftig produsert, høykvalitets aktivt anodematerialer for det eksponentielt voksende markedet for elektriske kjøretøy, kommenterer Madshus.

Vianodes produksjon av anodegrafitt på Herøya skal primært gå til batterier i elektriske biler, bekreftet daglig leder Sverre Gotaas da lokalavisa var til stede i august i fjor.

– I industriparken vil stoffet som skal inn i batteriene produseres, før batteriene settes sammen og produseres et annet sted ... Fabrikken vil dekke 60.000 kvadratmeter og opereres året rundt, og prosjektet vil gagne hele området. Vi er stolte over å ha fått det til, sa Gotaas til PD.