(Tønsbergs Blad)

VIKTIG INFORMASJON OM HOGGORMBITT NEDERST I SAKEN

– Jeg liker ikke å fremstå som svak. Men jeg har faktisk unngått å løpe i skogen etter dette, det har jo vært veldig varmt. Jeg liker veldig dårlig at det påvirker meg sånn, smiler Jeanette Vika og forklarer:

– I alle år har jeg bare hoppet over hoggormen når jeg er ute og løper. Og så flirer jeg litt av alle venninne mine som spør om jeg tør å løpe i skauen når det er sol. Stakkars dem, har jeg tenkt.

– Kjentes ut som nåler

Men så en dag i juli fungerte ikke «hoppe over ormen»-taktikken.

– Jeg rakk ikke å se ormen, den lå i det høye gresset mens jeg løp i Botnemarka. Men plutselig kjente jeg en ugjenkjennelig smerte i ankelen, og så ned på de to bitemerkene. Det kjentes ut som et par tjukke nåler. Selv om du er tøff i trynet er det ikke alltid det hjelper å hoppe høyt!

På stien der den rutinerte ultraløperen ble bitt, var det ingen mobildekning.

– Jeg lurte på om jeg skulle jeg stoppe opp og legge meg ned med beinet høyt eller løpe videre? Hva om jeg var like allergisk mot orm som jeg er mot veps? Jeg ble enig med meg selv om at om skulle jeg få en reaksjon burde jeg komme meg til nærmeste sted med dekning før det slo inn for fullt. Jeg valgte å småløpe videre og holde pulsen lav. Så ringte jeg faren min som sa jeg skulle stå stille og vente på at en kamerat kom for å hente meg, forklarer Jeanette, som først delte historien om ormebittet på sin Instagram-konto @aktivhverdag.

Etter noen timer begynte det å dunke i beinet.

– Ring giftinformasjonen

– Jeg burde sikkert ha ringt legevakta, men jeg tenkte det skulle gå bra, og holdt meg våken litt ekstra for sikkerhets skyld. Dagen etter var beinet helt stivt. Da ringte jeg giftinformasjonen, som sa at jeg burde ha ringt etter medisinsk hjelp med en gang. Det er ikke noe å tulle med. Og der var de også veldig tydelige på at alle barn under 12 år skal til lege uansett. Jeg var nok kanskje litt sløv på egne vegne, men jeg vet jo at om en av de tre barna mine hadde blitt bitt hadde jeg ringt med en gang. Og som lærer ville jeg også ringt skulle det skjedd med en av elevene når vi er på skoletur, bedyrer Jeanette Vika fra Holmestrand.

Giftinformasjonen er døgnåpent, og der tar de imot spørsmål om hoggormbitt og andre bitt.

– Jeg var redd for at jeg skulle stille dumme spørsmål, men der forklarte de så godt. Det var virkelig mye å lære. Jeg anbefaler alle å ringe Giftinformasjonen.

Dette må du vite om hoggormbitt

■ Et huggormbitt ser som oftest ut som to punktformige prikker med 3-9 millimeters avstand. Hvor alvorlig forgiftning hoggormbittet gir, avhenger blant annet av alder, vekt, helsetilstand, hvor på kroppen ormen har bitt, og hvor mye gift som er sprøytet inn. I minst 30 % av bittene sprøytes det ikke inn gift (= tørre bitt), og ingen reaksjon oppstår.

■ Lette bitt

■ I alvorlige tilfeller kan hoggormbitt blant annet føre til nedsatt allmenntilstand, kvalme/oppkast, svimmelhet, pusteproblemer, bevisstløshet og hevelser. Ved disse reaksjonene, ring 113.

■ I andre tilfeller, kontakt Giftinformasjonen (22 59 13 00) for råd om videre oppfølging og behandling.

  • Hold deg mest mulig i ro, barn bør om mulig bæres til transport
  • La bittstedet være i fred (ikke klem, skjær eller sug i bittet)
  • Hold den bitte kroppsdelen i ro og hvis mulig i høyt leie, også under eventuell transport til legevakt/sykehus
  • Dersom du blir bitt når du befinner deg langt fra sivilisasjonen (på fjellet, i skogen, på øy el.), bør du komme deg til mer sentrale områder
  • Ved begynnende hevelse, tegn rundt hevelsen med en penn og noter tiden slik at det er lettere å følge med på utviklingen

■ Friske unge og voksne som er bitt i fot eller hånd og som kun har milde symptomer, kan i noen tilfeller, se an hjemme etter veiledning fra Giftinformasjonen.

■ Alle disse skal til sykehus etter hoggormbitt:

  • Alle med symptomer, også noen av tilfellene med milde symptomer.
  • Alle barn, eldre og gravide
  • De som er bitt andre steder enn i armer og ben som for eksempel i rumpa, skrittet, hoderegionen, bryst, mage eller rygg
  • Personer med redusert allmenntilstand
  • Personer som bruker ACE-hemmere (en type blodtrykksmedisin)

KILDE: helsenorge.no/giftinformasjon