Jimmys-eieren med brannfakkel mot staten: – 6 av 10 småbedrifter vil gå konkurs. Vi trenger fritak, og det må skje nå!

OPPRØRT: – Krisa vi er inne i gjelder alle, og ringvirkningene vil bli enorme. Hvis ikke regjeringa kommer ordentlig på banen vil alt gå til helvete, sier Daniel Christensen.

OPPRØRT: – Krisa vi er inne i gjelder alle, og ringvirkningene vil bli enorme. Hvis ikke regjeringa kommer ordentlig på banen vil alt gå til helvete, sier Daniel Christensen.

Daniel Christensen kaller regjeringens krisepakke på 50 milliarder en elendig løsning. – Vi må kalle 2020 et unntaksår, hvor all skatt og moms må vekk. Det er eneste mulighet vi har for å overleve.

DEL

I en tirade på Facebook tirsdag kveld langet Jimmys-eieren ut mot den statlige lånepakka på 50 milliarder, som kort forklart er penger regjeringen nå dytter inn for å kunne tilby skatteutsettelser til de ulike aktørene i næringslivet.

I innlegget sitt tar Christensen til orde og viser til en NRK-kronikk, hvor ringvirkninger av koronakrisa står sentralt. Tekstforfatteren, Sigrun Aasland, skriver og hinter til en veldig reell framtidsrealitet hvor 6 av 10 små og mellomstore næringsdrivende vil gå konkurs som følge av den pågående krisesituasjonen, med mindre nye og forbedrede tiltak iverksettes. Og det umiddelbart.

– Makan til holdning

Christensen støtter Aaslands betraktninger fullt ut.

– Vi er inne i en nasjonal krise, og vi på våre side føler ikke at vi blir hørt. Vi står overfor en situasjon med enorme ringvirkninger og massekonkurser, og det vil slik jeg ser det ta et par år, minst, før Norge er tilbake på beina. Noe må gjøres, forteller han oppgitt.

– Kjempepakka til regjeringen på 50 milliarder er en elendig løsning, unnskyld meg. Å utsette skatten er det dummeste jeg har hørt. Det eneste som kan hjelpe på er å kalle 2020 for et unntaksår og kutte all skatt og moms. Hvis ikke vil alt gå til helvete. Makan til holdning.

Alle berøres

Konsekvensene vil bli langt mer omfattende enn samfunnet er klar over, mener Christensen, som håper regjeringen klarer å se til andre land for inspirasjon.

– Ta Danmark, for eksempel. Der har de bestemt at alle kostnader skal dekkes, i den perioden det holdes stengt, og at alle ansatte skal få 75 prosent av full lønn. Det kaller jeg tiltak, sier Jimmys-eieren, og tilføyer:

– Vår bransje er veldig utsatt, dessverre, men det her gjelder alle. Treningssentre med sine enorme husleier, tannleger som har startet opp praksis, Hurtigruta uten turister, også videre. Alle blir berørt, men det ser ikke staten ut til å skjønne.

1,5 million i minus

Om det ikke blir noen form for bedringer framover, vet ikke Christensen hva han skal gjøre. Skal bransjen og næringslivet bare trosse myndighetens bestemmelser?

– For vår del er påska kjempestor. Bare de dagene taper vi nok halvannen million, om vi ikke kan holde åpent som normalt, sier Christensen.

– Nå spør vi oss, alle vi i næringslivet, om vi bare skal trosse det påbudet og la folk komme og spise. Da skjønner du hvor desperate vi er. Jeg sier ikke at vi skal holde åpent i påska, men jeg ønsker bare å få fram alvorligheten i situasjonen.

– Noen må gripe inn

Restaurantdriveren meddeler at han og flere i bransjen i byen er i stadige møter med hverandre. Betegnelsen de bruker på staten og dets holdning til det her? En vits.

– Det er stor frustrasjon blant oss, men også blant kundene. Staten lytter ikke. Med mindre de ønsker at halve landet skal gå uten jobb etter krisa må vi se at de er villige til å gjøre noe, forteller Christensen, og legger til avslutningsvis:

– Med måten krisa håndteres på, med en ovenfra og ned-holdning, mener jeg andre må på banen og gripe inn.

Artikkeltags