Gå til sidens hovedinnhold

Kan vi stole på AstraZeneca-vaksinen?

De siste dagers store samtaleemne er naturlig nok de mulige bivirkningene folk har opplevd etter å ha fått AstraZeneca-vaksinen. I Norge har 130.000 personer, stort sett helsearbeidere, fått denne vaksinen.

PD mener

Før helga ble det kjent at tre unge og friske personer fikk blodpropp bare dager etter at de ble vaksinert. Her i Porsgrunn og Bamble er det heldigvis ikke rapportert om uventede hendelser etter vaksineringen med den svensk/britiske vaksinen.

Norge er blant en rekke land i Europa som har satt vaksineringen, med denne vaksinen, på vent inntil det er fastlagt om det er en sammenheng mellom vaksinen og de uventede sykdomstilfellene.

Vi mener dette er en riktig avgjørelse. Først og fremst for å få fjernet vaksineskepsisen i befolkningen. Det finnes nemlig bare en vei ut av pandemien, og det er via vaksinering.

Så langt er det ikke dokumentert sammenheng mellom de rapporterte blodpropptilfellene og vaksinering. 11 millioner engelskmenn har fått vaksinen, og der er faktisk antall blodpropper i denne gruppen lavere enn hva man kan forvente.

Også i Sverige fortsetter vaksineringen med AstraZeneca. Helsemyndighetene mener at covid-19 faktisk gir høyere risiko for blodpropp enn eventuelle bivirkninger av vaksinen.

Uansett er det viktig å få avklart dette kjapt. Både Porsgrunn og Bamble har satt vaksinene på lager, og er klare til å sette dem når det gis grønt lys.


Kommentarer til denne saken