– Dette er et spillekurs for ungdom i alderen 15 til 20 år fra Vestfold, Telemark og Agder-fylkene. Vi har fått perfekt vær. Litt ustabilt, og ikke for varmt, smiler musikkonsulent i Norges musikkorps forbund (NMF) Sør, Trond Korsgård.

Ungdommene er innlosjert på folkehøgskolen hele uka. Der vekkes de klokka sju hver morgen, og to timer seinere skal de stille klare med instrumenter til første øvelse.

Deretter går det slag i slag med samspill, individuell undervisning og musikkteori, før dagen avsluttes med en felles huskonsert.

– Vi er musikkorpsenes medlemsorganisasjon. Målet vårt er at ungdommene skal dra tilbake til sitt lokale musikkorps med inspirasjon og mer kunnskap, forklarer Korsgård.

Nivå på opplæringen er varierende fra korps til korps. For noen kan sommerkurset derfor være årets viktigste undervisning.

– Vi ser at de som deltar på kurset får et skikkelig løft. Det er rett og slett en vitamininnsprøyting, understreker Korsgård.

Fokus på noter

Sommerkurset har holdt hus på Eidanger de siste fire årene. Her ligger det til rette for at ungdommene kan utfolde seg fysisk innimellom undervisning og konserter, men dette er først og fremst musikkopplæring. Turister i Porsgrunn kan musikantene være en annen gang.

– Ungdommene får selvsagt pauser, men vi legger vekt på at det er faglig påfyll som gjelder denne uka. Vi har en gjeng med dyktige musikklærere som kommer tilbake år etter år. Det skaper et godt miljø. Nå låter det veldig bra. Jeg har blitt imponert på huskonsertene denne uka, sier styreleder Olav Havstad.

Gratis konsert

Det kan flere folk få gleden av førstkommende søndag. Da arrangeres en såkalt «hentekonsert» i den store salen til Ælvespeilet. Det er en konsert for foreldre eller andre som bringer poden hjem etter endt kurs, men dørene er åpne for alle som vil høre et variert utvalg av korpsmusikk. Gratis.

– De fortjener å avslutte uka med en konsert innenfor ordentlige rammer, sier lederne.

Egen boble

– Vi som er med på sommerkurset blir veldig knytta sammen fordi vi jobber for å få til noe sammen, sier Ingrid Stamland (18).

Stridsklevjenta har vært med i Eidanger Pike- og Guttekorps siden 2004.

– Det er veldig moro å være her. Litt rart for meg siden jeg er så kort vei hjemmefra, men likevel er det en egen verden her, smiler 18-åringen.

Hun har deltatt på kurs flere ganger tidligere og synes det er hyggelig å treffe igjen venner og lære mer om musikk.

– Folk tror ofte at korps bare dreier seg om marsjmusikk, men vi spiller så mye mer. Det kan være alt fra arrangerte popsanger til klassisk og moderne stykker som ikke har melodi, men bare klangbilder. Derfor tror jeg det blir en fin konsert søndag, sier Stamland.