Krim fra virkeligheten

Thomas Bye kommer til PIT med forestillingen «0+0=4» torsdag kveld.

Thomas Bye kommer til PIT med forestillingen «0+0=4» torsdag kveld. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Handlingen er hentet fra tre av Norges mest omtalte drapssaker.

DEL

Følg PD på Facebook

– Historien jeg forteller er dypt sjokkerende, sier skuespiller Thomas Bye.

– Folk kan ikke tro at dette har skjedd i nær fortid. I Norge.

Med forestillingen «0+0=4» gjør han et dypdykk i Liland-saken, Moen-saken og Torgersen-saken. De to førstnevnte er anerkjente som justismord. Sistnevnte et mulig justismord.

Torsdag kveld inntar Bye PIT. Fra scenen på Friteateret gir han publikum en detaljert innføring.

– Forestillingen handler om hvordan jeg har brukt de siste ni, snart ti, åra av mitt liv på å sette meg grundig inn i disse sakene. Her presenterer jeg likhetstrekk mellom dem.

Bye er i dag sjef ved Teater Ibsen. Interessen for rettsikkerhet kom da han jobbet som skuespiller ved samme teater og deltok i oppsetning av Jens Bjørneboes «Tilfellet Torgersen».

– Det førte til at jeg ble ekstremt opptatt av Torgersen-saken, forteller Bye.

– Instruktør Aslak Moe hørte meg snakke om den og foreslo å lage en forestilling. Jeg hadde gravd meg ned i rettsdokumenter og artikler om sakene, og kunne dem ut og inn. Jeg hadde alt sammen inne i meg.

Skuespilleren reiste rundt i 40 stuer og improviserte fram tekst. Til slutt hadde sakene tatt form av en monolog om justismord. Forestillingen hadde tvunget seg fram.

– I starten var jeg litt tvilende. Hvem vil se en forestilling om justismord? Men det har blitt et eventyr. Mottakelsen har vært helt vanvittig. Det kan høres litt ubeskjedent ut, men jeg har aldri vært med på en forestilling som har truffet publikum til de grader. Folk blir dypt berørt. Vi har et fantastisk rettsvesen, men jeg har sett mangler og utfordringer.

«0+0=4» har blitt spilt på en rekke scener, i Radioteateret og rettslokaler.

– Jeg gleder meg til å stå på scenen i Porsgrunn. Jeg liker best live-versjonen av stykket på grunn av dialogen som oppstår med publikum. Den fører til at forestillingen endrer seg noe fra gang til gang.

Artikkeltags