Gå til sidens hovedinnhold

Ingebjørgs inderlige historie

Skapte magi i Ælvespeilet

Artikkelen er over 6 år gammel

Ingebjørg Lognvik Reinholdt tok sitt publikum med inn i en inderlig historie i Ælvespeilet i Porsgrunn søndag kveld.

Følg PD på Facebook

Fortellingen om den legendariske bondedatteren Guro Heddelid ble fortalt gjennom Ingebjørgs kveding og egen fortellerstemme. Dette er en historie basert på bygdedikteren Jørund Telnes diktsyklus fra 1880 som siden er blitt tonesatt av Eivind Groven.

Historien om Guro Heddelid regnes som telemarkssoga om folkemusikkens femme fatale. Ingebjørg Lognvik Reinholdts master- og eksamensoppgave på musikkhøgskolen var nettopp historien om Guro Heddelid, og etterpå har hun bygget opp dette til en musikalsk forestilling.

De dyktige musikerne som er med på scenen er gruppa Mala Fama som består av Morten Kvam på kontrabass, finske Juhani Silvola på gitar og Sarah Jane Summers på fele.

Nå er de ute på turné, og det første showet la de altså til Ælvespeilet i Porsgrunn. Ingebjørg er født i Porsgrunn som datter av avdøde Lasse Reinholdt og mamma Anne Lognvik. Familien flyttet til Seljord der hun vokste opp. Ælvespeilet er så absolutt hjemmearena for den talentfulle, unge kvedaren og folkemusikksangeren.

Publikum fikk høre soga om den vakre bondedatteren Guro som mistet foreldrene i ung alder, men som styrte bondegården videre alene. Dette er soga om ei ung, rik, elegant, umåtelig vakker, ettertraktet og populær kvinne som ble opplevd som magisk i sin tid.

– Den første sangen om Guro Heddelid lærte jeg da jeg var 7 år hjemme i Seljord, og jeg skjønte siden at her lå det ei god historie. Og denne historien lurte jeg på i 22 år før jeg begynte å gjøre noe med den, sa Ingebjørg.

Så vekselvis sang hun og fortalte historien om vakre Guro som hadde kun ett stort problem i sin ungdom; at hun hadde så mange friere. Guro måtte ta noen valg for livet. Og hun valgte nok tryggheten framfor den store kjærligheten. Og muligens ble det et godt liv etter hvert, men også et liv i evig lengsel og mørke tanker.

Ingebjørg forteller en historie om kjærlighet, lidenskap, rivalisering, plikt og svik. Om tragiske skjebner og skjebnefulle valg. Det var en stillferdig forestilling, og man kunne høre den berømte knappenåla falle.

Tiden sto litt stille i Ælvespeilet søndag kveld. Det var magi.

Kommentarer til denne saken