Gå til sidens hovedinnhold

Ryddesjau i historielaget

Generasjonsskifte i Brevik Historielag

Artikkelen er over 6 år gammel

Jovisst er det ny giv i Brevik Historielag. Av og til må det et generasjonsskifte til.

Følg PD på Facebook

Til felles har nye og «gamle» koster at de er engasjert i Breviks stolte historie og tradisjoner.

– I år skal vi rydde, sier Tone Bente Bergene Holm som er styrets leder.

Og det som skal ryddes er i alle lager og magasiner som historielaget disponerer. Gjennom årene er det samlet en hel masse gjenstander som det rett og slett må ordnes i.

– Vi får hjelp av Telemark Museum som skal katalogisere det som vi skal ta vare på, sier Bergene Holm.

Historielaget har magasin i den gamle gymnastikksalen, og i sjøboden  i Havnegata på Øya.

Brevik Historielag samarbeider godt med Telemark Museum som er i en omstruktureringsfase, blant annet i forhold til bruken av Breviks gamle rådhus. I dag er det Telemark Museum som restriktivt har lånt ut rom og lokaler i rådhuset.

Utleie av rådhuset

– Fra høsten av skal Brevik Historielag overta ansvaret for å leie ut rom i rådhuset, til foreninger og privatpersoner, sier Tone Bente.

Og de elegante rommene i rådhuset egner seg både til foreningsmøter og til selskaper og konfirmasjoner, for å nevne noen eksempler på bruk. Porsgrunn kommune skal fortsatt ha ansvaret for vedlikehold av rådhusbygningen.

Denne uka var det et møte mellom Telemark Museum og eierstyrene til de ulike lokale museene, og med kommunene. Brevik Historielag er eierstyre for Brevik Bymuseum. Det skal fortsatt være opplegg for skolene til å besøke okkupasjonsmuseet i Brevik Rådhus. Men noe daglig åpent sommermuseum ser det ut til å være slutt på.

Brevik Historielag har mange ting på gang utover. Det første er Vårvandring langs den gamle postvei med Johnny Sørensen som guide og forteller søndag 26. april kl 11, med oppmøte i vakta til Norcem. 

Historielaget er også med på arrangementene i Brevik frigjøringsdagen 8. mai. I juni bidrar historielaget også på den store allsangkvelden som Anne Malin Halvorsen planlegger i Rådhusparken, og i august er det stor innsats i forbindelse med det store, årlige Garasjesalget.

– Det er hyggelig å være en del av denne flotte gjengen. Vi tør å være tøffe og å være mer i tiden.  De eldre er broen mellom det som har vært og det som skal bli. En dag er det vi som er broen, sier Tone Bente Bergene Holm.

Sammen med Elisabeth Kirkenes og Aud Darrud representerer Tone Bente nå de yngste i styret i historielaget. Med seg i styret har de voksne koster som nestleder Turid Berg, Kjell Gulliksen, Mette Ravlo, Kristin Onsrud, Odd Ødegård og Arne Johan Moen. I tillegg er Johnny Sørensen fortsatt sentral som styrekonsulent.

Kommentarer til denne saken