(Østlands-Posten)

– Vi er veldig glade for at Larvik kommune har fått til et samarbeid med Kon-Tiki museet om dette, sier Arnfinn Løvaas i Larvik historielag.

Døra til huset i den kjente gateadressen Steingata 7 står åpen, og det vil den gjøre hver torsdag ettermiddag i hele sommer.  

Opp trappa og inn døra til det som en gang var soverommet til Thor Heyerdahl, er Magnus H. Brandsæter i gang med å henge opp svære fotografier og informasjonsplakater.

LES OGSÅ: Kansellert fly spolerer ferieplanen til flere: – Nå vet jeg ikke om vi har råd til å reise

Sommeråpent

– Tanken er at dette skal bli en liten utstilling om ekspedisjonene hans, som man kan oppleve i tillegg til omvisningen vi har, sier Arnfinn Løvaas.

Historielaget har formidlingsansvaret og gir guidet omvising i Steingata 7 fram til midten av august.

Arnfinn Løvaas og Turid Bergene, som begge representerer historielaget, synes det er gledelig å kunne tilby noe ekstra denne sommeren.

– Vi er veldig heldige som har fått inn Kon-Tiki museet til å sette opp dette. Vår omvisning dreier seg i stor grad om selve huset og menneskene som bodde her. Vi forteller historien til moren og faren til Thor Heyerdahl. Han hadde markante foreldre. Ikke minst forteller vi om oppveksten hans, sier Arnfinn Løvaas.

LES OGSÅ: Nå selger Michael Stang Treschow huset med egen strand og brygge

Mer om mannen

Men tar man en tur inn til det som var soverommet til Thor Heyerdahl, kan man bli enda bedre kjent med eventyreren.

I rommet, som er det eneste som ikke er pusset opp, henges det opp en utstilling som først og fremst viser en oversikt over de viktigste ekspedisjonene hans.

– Vi har ikke så mye plass til rådighet, men har valgt å ta med det som er aktuelt i dag, nemlig å vise hans innsats som miljøforkjemper og det at han var en verdensborger. Det er verdt å nevne ved siden av at han var en stor eventyrer, sier kurator Reidar Solvik.

Selve utstillingen er rett og slett forstørrelser fra en helt ny guidebok som er i trykken og kommer i løpet av et par uker.

– Tekstene er hentet fra denne guideboken som skal utgis på 11 språk. Det vil si at den gjøres tilgjengelig for 2,3 milliarder mennesker. Det vil også ligge kopier av guideboka her, sier Solvik.

Museum i hele huset?

I dag blir Steingata 7 først og fremst brukt til utleie og bed & breakfast.

Representantene fra historielaget legger ikke skjul på at de på sikt skulle ønske at hele huset blir et permanent museum.

– Spør du meg, synes jeg at det er en veldig god idé. Nå har vi i hvert fall en fin start med denne utstillingen, som man kan tenke seg en videreutvikling av. Vi har aldri hatt en direkte kobling til Kon-Tiki museet, så det er et spennende samarbeid, sier Løvaas.

Historielaget håper at flere ønsker å ta turen innom i sommer.

– Det er også muligheter for å få omvisning etter avtale, sier de.