Følg PD på Facebook

– Salget av den første boka, «Skole-Petter Anna og Senter for halsbrekkende samiske leker», har gått over alle forventninger, forteller forfatter Elin Margrethe Wersland.

– Dette er en kultbok, men det som er interessant er at den er kjøpt inn av en psykiatrisk institusjon, og flere norske og samiske skoler har tatt den inn som klassesett. Boka er også solgt til barnehager, språksentre, bibliotek og privatpersoner over hele landet.

Reiser sørover

I juleavisa fortalte PD om forfatteren som er født og oppvokst i Porsgrunn, med samiske røtter. For ti år siden bosatte hun seg i Troms, ga ut hovedfagsoppgaven sin om joik i bokform og har blant annet jobbet som journalist i den samiske avisa Ságat.

– Nå er Anna Anita Guttorm og jeg i full gang med å skrive bok nummer to som har arbeidstittel «Skole-Petter Anna, Rosa Rosa og det Norske Sirkuset», forteller Wersland.

Den belyser en mørk side av europeisk historie. I årene mellom 1822 og 1934, hyret man inn samer til å opptre på sirkus, i dyrehager og fornøyelsesparker.

– I denne boka snus det på hodet. I dag har samene blitt rike på Senter for halsbrekkende samiske leker, og Rosa Rosa driver en blogg der hun skriver mye om veldedighet.

Hun har hørt at Bø-væringene er i ferd med å miste dialekta si. Sammen med Skole-Petter Anna bestemmer de seg for å la nordmenn opptre som sirkusartister på senteret i Karasjok, som en slags hjelp til selvhjelp.

– Rosa Rosa drar til Senter for søringer, der Bård Tufteluft og Harald Eira jobber, og slik starter eventyret om det mest spektakulære norske sirkuset Sameland noensinne har sett maken til, lover Wersland.

Telemarktvist

Det er klart for fistelkveding, framført av telemarkingen Halvard Kvitjord Grautvik, og stand-up komiker Olav Traurvig forteller veldig «morosame» historier.

– Denne boka går i retning av å være samfunnssatire. Den er morsom, barnslig og lun, samtidig som den kommer med samfunnskritikk. Den sparker litt i alle retninger, avslutter Wersland som antar at boka kommer i løpet av høsten.