Opplevelsen er blitt mulig etter at PP-museet, Porsgrunn Historielag og Kunsthall Grenland har inngått et samarbeid som er overraskende og gledelig.

Det er ikke lenge siden historielaget og Telemark museum, som drifter PP-museet, lå i krig. Historielaget består av flere av de samme ildsjelene som driver Stiftelsen Porsgrunnsmuseene. De eier museumsområder og bygninger Telemark museum mer eller mindre nektet dem å bruke, fordi museet ville ha full kontroll i henhold til den famøse konsolideringsavtalen inngått for drøyt ti år siden. I mars i år inngikk stiftelsen og museet fredsavtale. PD skrev at partene, ved et skrivebord i Tollbugata 1, omgitt av dramatiske malerier, tok hverandre i hånda og inngikk fred.

Historielaget og stiftelsen har i lengre tid jobbet med sin egen porselensutstilling i den gamle Tollboden på bymuseet. De sier at utstillingen ikke skal konkurrere med PP-museet, men være et supplement. De har tusenvis av PP-gjenstander, ervervet fra gaver, og nå møysommelig bygget opp til en utstilling gjennom lang tids dugnad. Mange husker at bymuseet mistet sin store porselenssamling etter at de tapte en rettssak om eierskapet. Vi tror partene kan utfylle hverandre, og det er et stort framskritt at de gamle museumsområdene igjen tas i bruk.