Onsdag var Ælvespeilet svøpt i lilla. Bjørg Viks favorittfarge. Og scenen dekorert med solsikker og gresskar. To av Bjørg og ektemannen Hans Jørgen Viks yndlingsplanter.

Stemningen var satt for å feire Bjørg Viks 80- årsdag, og samtidig hylle det hun har skrevet og skapt.

Det var også Bjørg Viks stemme som åpnet festforestillingen ved å lese fra triologien om Elsi Lund, mens Aurora Tobiassen (14) lekte seg fram til skrivebordet på scenen.

Derfra ga Grenland Friteater og venner publikum et varmt møte med Viks mangfoldige forfatterskap, gjennom ulike kunstneriske uttrykk.

Fra Maria Ferguson Rønningens tolkning av forfatterinnens tekster gjennom moderne dans, til opplesning av novelleutdrag og Viks første leder i det feministiske tidsskriftet «Sirene» fra 1973.

PD var til stede på generalprøven. Da var nesten hele salen fylt opp med elever fra Porsgrunn videregående skole. Ungdommene i Porsgrunn Amatørteater inntok også scenen med sketsjer fra Viks skuespill «Hurra, det ble en pike!» fra 1974.

Før forestillingen fortalte de unge skuespillerne at de ble dypt sjokkerte, da de oppdaga at likestillingen ikke hadde kommet lenger for 40 år siden. Det er tross alt ikke så lenge siden. De konkluderte med at Bjørg Vik må være en modig dame som turte å si ifra. Og at hun har levert et viktig bidrag til at vi heldigvis har kommet lenger, men ikke langt nok, i dag.

Jørgen Vik Runnan (10), jubilantens oldebarn, var kveldens yngste deltaker. Han inntok scenen sammen med pappa Tobias Vik og bestefar Lars Vik. Sammen leste trioen fra barneboka om «Jørgen Bombasta» fra 1987.

Den er fullt og helt basert på den grønne notatboka hvor Bjørg og sønnen skrev ned ukas hendelser.

Og det var tydelig at minstemann Vik ikke hadde problemer med å leve seg inn i rampestrekene som navnebroren, og grandonkelen, fant på. Som da han prøvde seg som kråke fra hustaket eller plumpa så det sang i karpedammen på Moldhaugen. 

I andre enden av aldersskalaen, fikk publikum et lattermildt, kjærlig og sårt møte med ekteparet Tellmann i «Reisen til Venezia». Sammen dikter de to seg ut på herlige turer i sin egen stue. Grenland Friteater ønsker seg samarbeidspartnere eller sponsorer for å kunne sette opp dette stykket i sin helhet i framtida. Responsen fra publikum var et tydelig ja: Vi vil ha mer!

Forestillingen inneholdt til sammen 18 sterke bidrag. Bare ett av dem, var ikke signert Bjørg Vik, men Rudolf Nilsen med diktet «Jeg hadde tenkt». Tonesatt av Jon Arne Corell, er det forfatterens favorittsang, og onsdag ble den framført av koret Andante, med Tobias Vik i front, og gatebilder fra barndomsbyen Oslo på storskjerm.

Koret sørget også for en stemningsfull urfremføring av diktet «Jeg vet et hus med lyse rom», som Bjørg Vik skrev etter brorens død. Anette Hagnell har laget melodien.

Avslutningsvis fikk publikum et etterlengta gjenhør med «Porsgrunn min by». Det er 30 år siden siste gang Gun Vik framførte sangen, som Bjørg Vik laget sammen med Gunnar Rogne til byens 175- års jubileum i 1982. Gun hadde lenge lagt sangstemmen på hylla og måtte overtales, men onsdag inntok hun scenen med en moden ro som kler teksten.

For «Porsgrunn min by» oppleves som en kjærlighetserklæring fra Bjørg Vik, til byen hun kom i 1956. Hun hadde fått jobb i PD og tenkte at jeg her kan jeg vel holde ut ett år eller to. Så møtte hun mannen i sitt liv, Hans Jørgen Vik, og avreisen ble utsatt. Heldigvis.

For oppslutningen om festforestillingen og utsolgt hus, viser at kjærligheten er gjensidig. Som kunstnerisk leder Geddy Aniksdal skriver i programmet: Flaks for oss at det var her du kom!

Forestillingen ble kun satt opp onsdag, men forhåpentligvis vil vi få se mye mer av Bjørg Viks forfatterskap på scenen framover.