Følg PD på Facebook

20 år med Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival er nå dokumentert i bokform. Anledningen er festivalens 20-årsjubileum. Med bilder og tekst har bokdredaksjonen forsøkt å dokumentere store og små, tradisjonelle og sprø, forestillinger fra PIT siden den spede begynnelsen i 1995. Litt over 200 bilder har kommet med i boka de har valgt å kalle «Hele byen – én scene». PIT-sjef, Trond Hannemyr, beskriver utvelgelsesprosessen som en «blodig affære».

– Boka skulle hatt 2000 sider. Siden den er på 200, har vi forsøkt å forholde oss til bilder fra forestillinger som publikum husker, sier Hannemyr.

Bak bildene står blant annet tidligere PD-fotograf Danny Twang, Grenland Friteater-fotograf Dag Jenssen og TAs Ørjan Madsen. Bildene skildrer alt fra den første Smugler-forestillingen, til balansekunstnere over rådhusplassen.

– Vi har forsøkt å forholde oss til tematikk, samtidig som vi har ønsker å vise en god bredde i utvalget, sier Dag Jenssen, som har fungert som bilderedaktør under bokprosjektet.

I boken finner man også 36 korttekster, pluss to lengre skildringer. Både skuespillere, fotografer, tekniske ledere og publikummere har fått komme til ordet. Historier som forteller hvordan de har opplevd PIT, både på godt og vondt – om man leser mellom linjene. Onsdag fikk pressen høre utdrag fra en av forfatterne. GFs Anette Röde forteller om den gangen hun fikk Pohlmanns Matbar åpnet dørene, etter stengetid, for sultne og våte sirkusartister. Teknisk leder kommer med humoristiske skildringer av hvordan det er å jobbe med utenlandske artister som har forvillet seg til Norge.

– Tekstene forteller gode historier om et sprøtt teater, sier publikummer Inge Jørgensen, som også har bidratt med tekst.

Boka er gitt ut på Friteaterets eget forlag, Friteatret Forlag. Førsteopplaget er på 1000 bøker. Prislappen for prosjektet endte på 150.000 kroner.

– Vi har fått 10.000 kroner i støtte fra Porsgrunn kommune. Og har et par utestående søknader vi ennå ikke har fått svar på. Vi håper derfor vi får solgt hele opplaget, sier Hannemyr og GF-produsent Hans Petter Eliassen.