Var det drøm eller virkelighet?

Kulturskolekompaniet inntar Ælvespeilet med «Haugtussa danser». Lørdag viser elevene et utdrag under «Tid for dans». Onsdag har danseforestillingen premiere.

Kulturskolekompaniet inntar Ælvespeilet med «Haugtussa danser». Lørdag viser elevene et utdrag under «Tid for dans». Onsdag har danseforestillingen premiere. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det spørsmålet kan det hende publikum spør seg etter at de har sett «Haugtussa danser».

DEL

Følg PD på Facebook

Danseforestillingen er Kulturskolekompaniets tolkning av Arne Garborgs 120 år gamle diktverk om gjeterjenta Veslemøy.

Lørdag viser de seks danseelevene fram et utdrag av «Haugtussa danser» under «Tid for dans». Onsdag er de klare for premiere på forestillingen i Ælvespeilet.

– Selv om diktet «Haugtussa» ble skrevet for lenge siden, er tematikken kanskje mer aktuell enn noensinne. Vi tar blant annet opp mobbing, og det å bli utestengt fra samfunnet, sier Smilla Hermansen (16).

16-åringen spiller «Haugtussa», som er kallenavnet Veslemøy får etter at søsteren dør, og hun begynner å se syner. Dessuten blir hun frastjålet kjæresten.

– Haugtussa blir lei seg, og tristheten bygger seg opp til sinne. Hun beveger seg ut på ville veier, og til slutt lurer hun på om livet egentlig er verdt å leve, forklarer Smilla.

I forestillingen har Kulturskolekompaniet valgt å la to dansere vise de ulike sidene som utvikler seg hos hovedpersonen.

– Jeg spiller Veslemøy, forteller Sonja Gumpen (15).

– I motsetning til Haugtussa, framstår hun som en snill og grei jente. Hun er positiv og mindre kranglete, men om forandringen skjer i virkeligheten eller bare er en drøm, det er opp til publikum å tolke.

Kulturskolekompaniet begynte å jobbe med forestillingen ved semesterstart sammen med dansepedagog Karine Leonardsen.

Tidligere har de invitert til visninger av dans. Denne gangen ønsket jentene å formidle en historie gjennom dansen, gjerne i form av et eventyr.

Selv om de falt ned på et dikt til slutt, forteller jentene at deres tolkning har blitt eventyrlysten. Dette er en danseforestilling som også inneholder diktopplesning og mye fengende musikk.

På spillelista står både Helene Bøksle, Secret Garden og Vallkyrien Allstars, som har satt musikk til «Å gjev du batt meg» fra Garborgs dikt.

Smilla og Sonja synes det har vært veldig gøy å jobbe fram koreografien til «Haugtussa danser». De har utviklet sine egne soloer i samarbeid med dansepedagogen.

– Et dikt kan tolkes på mange måter. Her har vi fått mulighet til å gjøre det til vårt eget. Vi formidler alltid noe gjennom dansen, men denne gangen får vi også være skuespillere. Det er ikke ofte man får sånne sjanser, understreker Smilla.

I forestillingen skal danserne uttrykke mange sterke følelser gjennom bevegelser. Jentene mener det er viktig å tre inn i rollene og kjenne på samme følelser som karakterene gjør.

– Tristhet har for eksempel ofte mykhet i deg, men du må passe på ikke å bli for daff, smiler Smilla.

Kulturskolekompaniet er langt fra nybegynnere på scenen. De åpnet blant annet årets brusteinsball med tøff streetdance.

– Det er utrolig morsomt å opptre og danse. Man får leve mange liv på den måten. Og denne forestillingen blir en opplevelse, mener jentene.

Artikkeltags