Hedret for 60 år som fergeskipper

Ordfører Rune Høyseth i Larvik kommune tildelte fergeskipper Øyvind Johansen Kongens Fortjenstmedalje for å ha kjørt Helgeroafergene i mer enn 60 år.

Ordfører Rune Høyseth i Larvik kommune tildelte fergeskipper Øyvind Johansen Kongens Fortjenstmedalje for å ha kjørt Helgeroafergene i mer enn 60 år. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Øyvind Johansen på Stokkøya ble tirsdag tildelt Kongens Fortjenstmedalje for 60 års samfunnsinnsats som fergeskipper på Helgeroafergene.

DEL

Kongens Fortjenstmedalje til Øyvind Johansen på Stokkøya Hedersmedaljen med diplom og blomster ble tildelt Øyvind Johansen (80)  av ordfører Rune Høyseth i Larvik kommune. Seremonien skjedde på gamle skolen på Store Arøya.

Familie og venner og mange hyttefolk var med på seremonien og selskapet på Arøyaskolen.

Det er tre hyttebeboere som har skrevet forslaget til Kong Harald om å tildele Kongens Fortjenstmedalje til fergeskipper Øyvind Johansen.

De tre er Eigil Thorsen, Tromsø, med hytte på Sundholmen fra 1944, Erik A. Schilbred, Tromsø, med hytte på Stokkøya fra 1953, og Svein Eriksen, Bergen, hyttebeboer på Stokkøya siden 1972.

Stor samfunnsoppgave

– Det er en stor samfunnsoppgave som du har utført for fastboende og hyttebeboere på øyene våre. Du har stått i vær og vind og fraktet materialer, medisiner og mennesker i mer enn 60 år, sa ordfører Rune Høyseth i Larvik kommune.

Ordføreren beskrev en samfunnsinnsats av de sjeldne. Selv is på fjorden har ikke vært noen hindring. Ordføreren takket Øyvind Johansen for innsatsen gjennom alle disse årene.

I dag er det sønnen og svigerdatteren Erik og Janne Johansen som driver Helgeroafergene videre. Under seremonien på Arøyaskolen sang svigerdatter Janne Johansen to fine sanger til gitarspill av Brit Rudskjær fra Nevlunghavn.

Bestefar er et forbilde

Barnebarnet Kaja Johansen holdt en rørende tale for sin bestefar.

– Dine barnebarn beskriver deg som sterk, morsom, klok og med et ekte hjerte av gull. Det aller største er at vi ser på deg som  et stort forbilde. Vi ønsker alle å bli som deg, sa Kaja og gratulerte bestefar med Kongens fortjenstmedalje.

Øyvind Johansen har drevet fergetrafikk mellom Helgeroa og Langesund siden 1956. Da var han 20 år gammel. Helgeroafergene har drevet helårs fergetrafikk mellom Helgeroa og Langesund og øyene imellom.

Så lenge det har vært skolebarn som har bodd på øyene, har Helgeroafergene hatt fast skolerute.

I januar i år gikk skippersertifikatet hans ut, og han har ikke fornyet sertifiseringen igjen.

-– Nå sitter jeg på verandaen på Stokkøya og ser på båttrafikken, påstår Øyvind Johansen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken