Forskerne klør seg i hodet over blåskjell

Hvorfor forsvinner blåskjellene fra områder de alltid har vært.

Hvorfor forsvinner blåskjellene fra områder de alltid har vært. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Blåskjell har de siste årene forsvunnet fra områder de alltid har vært, og forskerne sliter med å finne svar på gåten.

DEL

Det NRK Telemark som omtaler saken.

Seniorforsker ved Havforskningsinstituttet, Stein Mortensen forteller til NRK at de jevnt og trutt har fått meldinger de siste årene om blåskjell som har blitt borte fra steder de alltid har vært.

– Det er en trend at blåskjellbestanden ikke fornyer seg, og det bekymrer oss. Det kan ha med havmiljøet å gjøre og det kan ha med sykdom å gjøre. Vi kan rett og slett ikke forklare hvorfor, sier han til NRK.

Han peker på ærfuglene som en mulig syndebukk.

– Ærfuglene beiter gjerne på blåskjell, og det kan føre til at det blir færre av dem, sier Mortensen.

Han peker også på en ny parasitt (Marteilia refringens) som er funnet i blåskjell på Bømlo i Hordaland.

– Det er et helt konkret funn vi gjorde. Blåskjellsykdommen ble funnet under en rutinejobb, og parasitten er kun tidligere funnet i Mellom-Europa. Vi har aldri tidligere sett denne sykdommen i blåskjell i Norge. Dette betyr at sykdommen også kan finnes flere steder i Norge.

Havforskerne ønsker nå flere tips fra publikum som ferdes langs kysten. Det hjelper dem til å kanskje finne årsaken til at blåskjellene blir borte.

– Vi trenger absolutt flere tips. Gjerne fra folk som er ute og sanker blåskjell på faste plasser. Ser de at blåskjellene er borte, vil vi veldig gjerne vite om det, sier Mortensen til NRK.

Trygt å spise blåskjell

Ifølge blåskjellvarselet fra Mattilsynet fredag kveld 21. juli skal det være trygt å spise blåskjell du finner langs Telemarkskysten. Blåskjell på Agderkysten kan også spises, men utenfor kysten av Vestfold er det anbefalt å la blåskjellene ligge.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken