Bransjene skriker etter arbeidskraft: – Vi er trygge på å få jobb

Av

Flere bransjer innen yrkesfaglig utdanning skriker etter arbeidskraft. Elever på yrkesfaglige utdanningsprogram føler seg trygge på framtidig jobb.

DEL

Elevene Sander Likjerr (17) og Henrik Håland (17) er elever på elektrolinja ved Croftholmen videregående skole i Bamble. De angrer overhodet ikke på valg av studieretning.

– Vi har vært interessert i å se hvordan elektriske apparater funker. Dermed tenkte vi at det ville være fornuftig å velge elektro. I tillegg er det veldig relevant for framtiden, siden det bare blir mer og mer elektronikk i samfunnet. Det fører til at en har veldig gode jobbsjanser i framtiden.

Jobber målrettet

Rektor Hermod Håtveit understreker at skolen jobber målrettet i jakten på nye elever til yrkesfaglig utdanning.

– Spydspissen er våre karriereveiledere. De besøker skoler og formidler kunnskap om de ulike utdanningstilbudene innenfor yrkesfag. I tillegg arrangerer vi åpen skole for både foreldre og elever. Det som fungerer aller best er hospitering. Dette gir elever i niende og tiendeklasse mulighet til å besøke videregående for hospitering en dag eller to.

Ikke bare lytte

Håtveit tror det er viktig for potensielle nye elever å se hva de ulike studietilbudene inneholder.

– Når du får prøve ting i praksis, og ikke bare må sitte å lytte på hva studietilbudet inneholder, så gir det motivasjon. Dermed er hospiteringsdagene de aller viktigste. Sammen med hva venner velger, legger det grunnlaget for hva elevene velger av studietilbud.

Digital hjelp

Rektoren er klar på at de digitale kanalene som eksisterer, er til god hjelp.

– Det er klar vi har veldig stor hjelp av de digitale informasjonsplattformer elevene benytter seg av, men det å for eksempel ha et verktøy i hånda, er det som gir mest motivasjon.

Rektoren mener yrkesfaglig utdanning byr på mange muligheter.

– Det er flere muligheter nå enn tidligere. Mange tror en låser seg ved å velge yrkesfaglig utdanning. Det stemmer ikke. Vi har det som heter VG4-påbygg. Dette gjør at en etter yrkesfag kan gå videre for å studere. I tillegg kan en gå inn på høyskoler som tilbyr yrkesfaglig utdanning. Dermed stopper en ingen plass lenger.

Selv om framtidsutsiktene til jobb er gode, presiserer Håtveit at det stilles krav innenfor yrkesfag.

– Det er ikke bare å fullføre. Elevene er nødt til å ha lite fravær og gode resultater for å gå rett ut i læreplass. Innenfor de utdanningsprogrammene vi tilbyr, er det ikke tvil om at det er gode utsikter for jobb.


Artikkeltags