– De vet nok ikke hva de gjør

Kari Brandvik er sint og frustrert over at rådmannen foreslår å legge ned fritidstilbudet «Bambleklubben» for de psykisk utviklingshemmede i kommunen.

Kari Brandvik er sint og frustrert over at rådmannen foreslår å legge ned fritidstilbudet «Bambleklubben» for de psykisk utviklingshemmede i kommunen. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Lederen i Bamble lokallag av Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU) reagerer kraftig på rådmannens forslag om å legge ned «Bambleklubben».

DEL

– Det er faktisk så ille at jeg mener det er en skam å i det hele tatt fremme forslaget. Bambleklubben er det eneste fritidstilbudet til de psykisk utviklingshemmede i Bamble. Dersom politikerne går for rådmannens forslag og legger ned tilbudet, betyr det at samtlige brukere får en fattigere hverdag, raser Kari Brandvik.

Hun vet hva hun snakker om. Hun hadde selv en sønn som var psykisk utviklingshemmet. Han døde dessverre for seks år siden, men inntil da kjente hun på kroppen hver dag hvordan tilbudet i Bambleklubben virker positivt på de utviklingshemmede.

– Brukerne stråler når de er på klubben, eller med på et av de mange tilbudene de ansatte i klubben ordner for brukerne utenom, forteller hun.

Se dem i øynene

Brandvik tror fortsatt ikke rådmannens forslag får gjennomslag.

– Jeg stoler faktisk på at politikerne bruker topplokket på en bedre og mer human måte enn det forslaget tilsier. Jeg tror faktisk politikerne er klar over at de skal stå rakrygget å se disse brukerne i øynene i årene som kommer. Det borger for at de finner de 160.000 kronene det er snakk om å spare årlig på en nedleggelse av tilbudet, sier hun bestemt.

Brandvik er selv ikke ukjent med det politiske spillet. Hun sitter i Rådet for funksjonshemmede i Bamble kommune, og der har hun vært med på å behandle mang en politisk sak.

Mye for pengene

Hun peker også på at alle som skal være med på å ta en avgjørelse rundt rådmannens forslag må være klar over at kommunen får uendelig mye for de 160.000 kronene det koster å drifte Bambleklubben i året.

– De ansatte i dette tilbudet er ildsjeler som brenner for den oppgaven de har påtatt seg. De jobber sikkert dobbelt så mye som de 12 prosentene stillingen deres skulle tilsi at de skal jobbe alle sammen. Jeg så at Heidi Herum i fritidsavdelingen sa at dersom det går så langt som til nedleggelse, så måtte de se om det går an å finne et annet tilbud for de utviklingshemmede. Det er en fin tanke i utgangspunktet, men de kommer aldri til å få et tilsvarende tilbud for den latterlig lave kostnaden, tordner hun.

Brandvik er heller ikke imponert over kommunens totale fritidstilbud til de psykisk utviklingshemmede.

Gjør ikke noe

– Når det gjelder fritidstilbud for disse menneskene, løfter ikke kommunen en finger utenom klubben. I andre kommuner tilbys de å være med på idrettsaktiviteter. Både fotballag og håndballag har de rundt forbi. Slikt finnes ikke i Bamble. I andre kommuner får brukerne tilbud gjennom de kommunale kulturskolene. Det får de ikke her. Det er til og med opprettet en stilling til å ta seg av integrering av de utviklingshemmede i Vestfold og Telemark. Hvorfor benytter Bamble kommune seg ikke av den? Uten Bambleklubben sitter brukerne ribbet til-bake, sier NFU-lederen.

Artikkeltags