Gå til sidens hovedinnhold

– Gå ut og snakk norsk

Artikkelen er over 14 år gammel

Innvandrerkvinnen Gulnara Shir Mohammad fra Afghanistan/Kirgisistan har bare ett råd til innvandrere som ønsker å integrere seg i det norske samfunnet. Det er å straks begynne å snakke språket.

– Det spiller ingen rolle om du snakker feil, eller spør for mye. Folk vil hjelpe deg på rett vei. Dersom du ikke snakker språket, blir du ikke en del av samfunnet, forteller Gulnara Shir Mohammad.

Gulnara og hennes familie flyktet fra Afghanistan for fem år siden. Før ekteparet og deres barn kom til Bamble, tilbrakte Gulnara og familien halvannet år på flyktningmottak i Kvinesdal. Der ble de sittende uten å lære et eneste ord norsk.

– Jeg husker at jeg gråt da jeg fikk beskjed om at vi skulle til Bamble. Jeg kjente ingen der, forteller hun. Gulnara ville egentlig til Moss og gode afghanske venner der.

– I dag er jeg glad vi kom til Bamble. Nå har mannen min og jeg lært oss norsk. Han har fått full jobb i Skien kommune. Jeg har fått vikarjobb på Bamble sykehjem. Slik ville det aldri ha gått i Moss, forklarer Gulnara.

På mange måter er Gulnara og ektemannens historie en ekte suksesshistorie. I løpet av to år har de klart å etablere et fotfeste i Norge med jobb og gode venner i fleng. Men suksessen har ikke kommet rekende på ei fjøl. Målrettet arbeid ligger bak. Det samme gjør tusenvis av innspill fra mennesker som ønsker Gulnara og familien alt vel.