Gå til sidens hovedinnhold

– Hjerterått å legge ned

Artikkelen er over 8 år gammel

Krav om innsparing etter budsjettvedtaket i kommunestyret gjør at kommunen kutter en bevilgning på 250.000 kroner som er brukt på varig tilrettelagte arbeidsplasser for seks psykiatripasienter på Sundbykåsa gård.

– Jeg skulle ønske politikerne kunne reist seg fra stolene sine og kommet ut og sett hva det de bestemmer fører til. Vi som brukere føler det nesten som vi er filledukker som politikerne kan gjøre hva de vil med, uten at det betyr noe, sier en meget frustrert Tina Lillejord til PD.

Hun har hatt en VTA-plass på Sundbykåsa gård i over seks år, og frykter hva som vil skje med henne dersom tilbudet på gården blir borte.

Ekstraordinært

Geir Holen har eid Sundbykåsa gård i 20 år. De siste åtte årene har han hatt ulike brukere knyttet til gården på tiltaksplasser. Han har investert for å oppgradere gården, både for å kunne tilby ulike arrangement ved gården, og for å kunne tilby brukere fra psykiatrien i Bamble kommune tiltaksplasser.

– For å få gården til å gå rundt økonomisk, har jeg vært avhengig av ekstra bevilgninger fra Bamble kommune de siste årene, forteller Holen.

Innsparingskrav

Da rådmannen la fram sitt forslag til budsjett for 2013, fant han ikke rom for den ekstra bevilgningen på 250.000 til de seks plassene det er snakk om. Politikerne, som på sin side står fritt til å endre på rådmannens innstilling og legge inn andre prioriteringer, fant det heller ikke mulig å finne penger for å opprettholde den ekstraordinære bevilgningen.

Betyr alt

De seks brukerne som står i fare for å miste tilbudet om å jobbe på Sundbykåsa gård, er alle sammen enige om at det vil bli vanskelig å finne et like bra tilbud noe annet sted.

– Vi har alle sammen vært gjennom flere tiltak tidligere, og alle er enige om at Sundbykåsa er det eneste tilbudet som har fungert hundre prosent for oss. Jeg for min del har vært her i seks år, og i løpet av disse årene har jeg ikke vært lagt inn på sykehuset en eneste gang. Før jeg begynte her var jeg ut og inn av sykehus og behandlingsinstitusjoner i ett kjør. Jeg er oppriktig bekymret for hva som kommer til å skje dersom tilbudet blir lagt ned, sier Wenche Mathisen.

Frykter reaksjon

Karina Moe Skavrager aner ikke hva slags tilbud som finnes for henne utenom Sundbykåsa, og hun frykter en sterk reaksjon dersom tilbudet der blir borte.

– Vi er som en stor familie her. Vi hjelper hverandre dersom noen har en dårlig dag, og der er det lov å være seg selv. Vi føler oss trygge, rett og slett. Jeg frykter at jeg skal falle tilbake til selvskading og andre ting dersom jeg ikke kan jobbe her lenger, sier hun alvorlig.

Endelig fine dager

Joacim Thorsen og moren Liv Seierdalen har begge fått plass på Sundbykåsa.

– For begge to har det betydd at vi endelig har fine dager i livet. Joacim spretter opp av senga og fyrer opp i huset de dagene vi skal hit. Det hadde vært fryktelig trist dersom det tar slutt nå, sier Seierdalen.

Hatt resultater

Alle brukerne er også klare på at de har hatt stor framgang etter at de begynte på Sundbykåsa.

– Vi satt som regel bak nedrullede gardiner og holdt oss for oss selv tidligere. Nå er det flere av oss som går og handler på Brotorvet alene, takket være dette tilbudet, sier brukerne.

Beklager nødvendige kutt

Grep-direktør Thor Fjellvang og kommunalsjef Birgit Sannes er skjønt enige om at det er beklagelig å måtte kutte det ekstraordinære tilskuddet til Sundbykåsa gård.

– Vi beklager alle kutt, men må forholde oss til de rammene vi får fra våre samarbeidspartnere. Det er viktig å understreke at de seks brukerne det er snakk om her ikke mister sitt tilbud om varig tilrettelagte arbeidsplasser, men vi må se oss om etter like gode tilbud, enten på Eik eller andre steder, dersom kuttet fører til at tilbudet på Sundbykåsa blir borte, sier Fjellvang.

Kommunalsjef Birgit Sannes, som har oppgaven med å snekre sammen budsjettet for helse og omsorg i kommunen, er helt på linje med Grep-direktøren i sine vurderinger.

– Det er beklagelig at det er nødvendig å gjøre dette kuttet. Vi har hatt den ekstraordinære bevilgningen inne i utfordringsnotatet de siste årene, men har måttet finne pengene innenfor ordinære rammer. Nå er det ikke mulig, og politikerne har heller ikke funnet penger til dette, sier hun.