Hotelldirektør i særklasse

Petter Jørgensen serverer gjestene kaffe.

Petter Jørgensen serverer gjestene kaffe. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Petter Jørgensen er alltid ulastelig antrukket på jobb. Denne morgenen tar han imot PD og byr på frokost, men jeg takker ja til en kopp kaffe. Og kaffen skjenkes selvsagt fra en klassisk kaffekanne i sølv, slik det seg hør og bør i det tradisjonsrike overnattings- og serveringsstedet. «Han får enhver gjest til å føle seg vel», sies det om Petter Jørgensen.

DEL

Petter Jørgensen er alltid ulastelig antrukket på jobb. Denne morgenen tar han imot PD og byr på frokost, men jeg takker ja til en kopp kaffe. Og kaffen skjenkes selvsagt fra en klassisk kaffekanne i sølv, slik det seg hør og bør i det tradisjonsrike overnattings- og serveringsstedet. «Han får enhver gjest til å føle seg vel», sies det om Petter Jørgensen.

Men det skrev ikke Dagbladet. – Artikkelen i Dagbladet var absolutt den utløsende faktor til at jeg forlot direktørjobben ved hotellet i Kragerø, sier Petter Jørgensen. – Slakt av hotellet i full offentlighet virket sterkt inn på alle de ansatte. Det var behov for at noen tok ansvar, og det var meg. Det ble en stusslig slutt, fordi jeg vet at hotellet var, og fortsatt er, et godt hotell der gjestene gir gode tilbakemeldinger. I dag har han fått historien på avstand, men han innrømmer at den satt lenge i kroppen.

Fra Hønefoss

Petter Jørgensen bor i Skaugårdsgate i Langesund med sin familie. Men selv om han har gangavstand til jobben på Langesund Bad, innrømmer han at han nok helst bruker bilen til jobb. Petter Jørgensen er født og oppvokst på Hønefoss. Da han var 12 år begynte han å gå med avisene. Da han var 15 år begynte han å jobbe i oppvaska på ett av byens hoteller. Siden jobbet han samtidig med at han gikk på skolen. Både på Klækken hotell og Sundvolden hotell jobbet han som servitør.

– En gang jeg serverte på et julebord fikk jeg tusen kroner i tips fra et selskap. Oj, for et yrke! tenkte jeg da. Men husk at dette var de glade 80-årene da vi serverte champagne i 6-liters flasker.

Korvetten

Petter Jørgensen tok fagbrev som kokk, og deretter begynte han å jobbe på Korvetten i Brevik. Der traff han stathellejenta Lena som han for øvrig kan feire 20 års bryllupsdag sammen med senere i år. Det unge paret bosatte seg først i Krabberødstrand, og da begynte begge to å jobbe ved Skjærgården hotell i Langesund da det var helt nytt.

– Det var noen hektiske år ved en flott arbeidsplass. Men vi lærte jo mens vi jobbet der at selv om man jobber lenge og hardt, så er det allikevel ikke alltid nok. De opplevde hotellkonkurs, og siden nye eiere og ny drift. Petter Jørgensen var hotellsjef ved Skjærgården hotell da han i år 2000 begynte i bemanningsbyrået Proffice.

– Der var jeg i 7 år. Det var godt å se hotellverdenen utenfra, for innenfra kan man nok bli noe husblind. Å rekruttere mennesker til ulike yrker var moro. Men da Quality Spa Resort Kragerø skulle starte opp, søkte jeg og fikk jobben som hotelldirektør.

Hotellet åpnet i mars 2007.

– Jeg fikk noen flashback den første tiden i Kragerø, fra opplevelser jeg hadde vært med på ved Skjærgården hotell i Lange-sund. Det var mye moro, og en del slitsomt.

Dagbladet

Og mer slitsomt skulle det altså bli da Dagbladet skrev sin artikkel som slaktet mer enn smuler i hotellsengene. Avisa klaget både på hotellet, leilig-hetene og maten. – Det nytter ikke å komme med forklaringer i ettertid. Det var best å gi seg.

– Det positive var at familien syntes det var godt å se meg mer hjemme. Jeg tok en måned fri, men det ble fort kjedelig. En dag da jeg skulle hente barna på skolen oppdaget jeg at jeg fortsatt gikk rundt i morgenkåpa.

– Den opplevelsen fortalte meg at jo mindre man har å gjøre, jo mindre får man gjort. «Jo mindre man har å gjøre, jo mindre får man gjort.» I denne perioden begynte Petter å jobbe i bemannings-bransjen igjen, parallelt med at han var i kontakt med Lars Rise som hadde kjøpt Langesund Bad tre år tidligere.

– Jeg hadde jo sett at det begynte å skje noe på Lange-sund Bad.

I Baptistenes eierskap

Langesund Bad var eiet av det Norske Baptistsamfunn fra 1945 og helt fram til Lars Rise kjøpte det for fire år siden. Da hadde det vært ulik form for drift ved hotellet siden det ble etablert på slutten av 1800-tallet. Hotellet ble kjent som et velrenommert kurbad med dertil tilhørende restaurant, kjeglebane og en vakker naturpark. Da baptistene overtok, ble det slutt både på restauranten og alkoholserveringen.

– Jeg opplevde Langesund Bad som et lukket sted, og slik jeg hører lokalbefolkningen i Langesund fortelle, så var Badet på mange måter lukket under baptistenes eierskap, unntatt for de som var i menigheten. I dag er altså alkoholserveringen tilbake på Langesund Bad, og gjestene begynner å fylle opp rommene i perioder. I vinter har det vært stille, men denne uken har det vært fullt belegg. Det er ansatt ny hovmester, Tommas Fokdal, og ny kjøkkensjef som er Ole Aleksander Tyholt Hansen. Ulike aktiviteter forsøkes igangsatt for å få lokalbefolkningen til å oppfatte at Langesund Bad kan være et alternativ til en hyggelig kveld med god mat og vin, og for å oppleve en opera- eller blueskonsert for eksempel. I disse dager er det allerede bestillinger på julebord, etter at fjorårets julebord gav gode tilbakemeldinger. Kulinarisk aften på torsdager har ennå ikke tatt helt av, men gjestene sier seg fornøyde med tilbudet.

Glade mannsangere

Petter Jørgensen synger i Langesund Mandssangforening, selv om han innrømmer at jobbsituasjonen hans har gjort at han er noe til og fra.

– Da jeg bosatte meg her i distriktet som 20-åring, hørte jeg om den glade mannssanggjengen som også drev med revy, så jeg begynte å synge med dem, og det har jeg aldri angret på.

– En gang begynte Lena og jeg å planlegge å flytte til et annet sted og drive hotell. Men Lange-sund Mandssangforening var en av de tingene som veide tungt for at vi ble boende i Lange-sund. Vi bestemte oss for at her skal vi bo uansett hva vi jobber med.

Hypersosial

– Hva vil du selv si er kjennetegnene ved Petter Jørgensen?

– Jeg er både sosial og hypersosial. Det er typisk at en sosial fyr som meg også er sosial på de sosiale mediene, som for eksempel Facebook.

– I tillegg er jeg uhøytidelig og har mye selvironi.

– Noen ganger tror jeg at jeg også er sta, fordi jeg aldri gir meg. Men jeg er nok konfliktsky, jeg forsøker å ordne opp i ting før det blir konflikter av det, og slik at ingen klager. Forøvrig sier en av mine ansatte til meg at «Du kan be folk dra til helvete på en så pen måte at de gleder seg til turen.»

Styreformann Lars Rise

– Du og Lars Rise kan se ut som å være to motsetninger - jobber dere godt sammen?

– Lars og jeg har mange lik-heter i tillegg til at vi utfyller hverandre. Lars er eier og styreformann og er egentlig ikke inne i den daglige driften. Han skal se framover og skal ha ansvaret for utviklingen av stedet som blant annet går ut på utbygging. Jeg tar meg av den daglige driften. Vi har funnet en arbeidsform som jeg er komfortabel med og som jeg synes fungerer bra.

– Økonomisk sett har vi negative resultater selv om vi forbedret regnskapet med 1,5 mill. i 2009, det er ikke så verst. Men fortsatt hadde fjoråret røde tall. Vi har en målsetting for 2010 at vi skal gå i null, men det krever at alle ansatte jobber hardt slik at vi får utnyttet alle ressursene vi har. Det har skjedd så mye her de siste årene med renovering og investeringer, at det er tøffe tak enda en stund. Vi håper det løsner etter hvert. Markedsføringsbudsjettet er nøkternt, og jeg bruker de sosiale mediene i tillegg til å markedsføre stedet. Men den aller beste markeds-føringen er fornøyde gjester og kunder.

Han er fornøyd med at det er fullt belegg på Langesund Bad om dagen. Denne uken har det vært en gruppe fra Litauen som har bodd på hotellet, de er på besøk hos Bamble kommune. I tillegg er det en gruppe tyske psykologer som fikk anbefalt Langesund Bad som et fint sted for en ukes faglig seminar.

Tar vakter

Petter Jørgensens egen løsning til å spare på kostnadene er å jobbe vakter selv. Når belegget på hotellet er lavt, så må hotelldirektøren selv jobbe i resepsjonen eller i restauranten.

– Jeg skal ikke være den personen som er mest på jobb av de ansatte, men jeg skal være på jobb når gjestene er her. Kan ta en utskeielse – Kan du noen gang skeie ut? – Huff ja. Særlig når jeg er på utenlandstur med mannskoret, da er det nesten som en russefeiring. Nå skal ikke jeg bygge opp under mytene til Langesund Mandssangforening, men gamlekarene i koret er ikke akkurat dem som legger seg tidligst. Sånn ønsker jeg å bli selv når jeg blir gammel.

– Jeg har dessuten en venneflokk som jeg har sosial omgang med. Og jeg pleier kontakten med de jeg har vært sammen med i Heimevernet. Jeg var nemlig ungdomsleder i Heimevernet i mange år. Vi treffes en helg i mai hvert år.

– Hva gjør livet godt å leve for deg?

– Jeg trives best med tre faktorer: Når jeg går rundt og skjenker kaffe til hotellgjestene, når jeg sitter på verandaen med familien og gjør ingenting, og når jeg er på tur eller øvelse med mannskoret.

– Jeg kunne ikke trives uten en av de tre faktorene, sier Petter Jørgensen.

Og Petter Jørgensen stortrives der han går rundt mellom bordene og skjenker kaffe.

Artikkeltags