Langesund Mekaniske Verksted på utstilling

Roger Normann og Bjørn Helgedagsrud preseneterer en imponerende utstilling over historien til tidligere Langesund Mekaniske Verksted. Utstillingen er i Cudrios Sjøbod i Langesund.

Roger Normann og Bjørn Helgedagsrud preseneterer en imponerende utstilling over historien til tidligere Langesund Mekaniske Verksted. Utstillingen er i Cudrios Sjøbod i Langesund. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Telemark Museum har laget en imponerende utstilling over historien til Langesund Mekaniske Verksted som ble nedlagt i 1967-68. Utstillingen er å se i Cudrios Sjøbod i hele sommer

DEL

Langesund har lange skipsverftstradisjoner, helt fra den første seilskuta ble bygget i 1535. Det var forøvrig ei ganske stor seilskute på 400 tonn.

Utstillingen i Cudrios Sjøbod er laget av utstillingskonsulent Bjørn Helgedagsrud ved Telemark Museum, og Roger Normann er utstillingsansvarlig. Tittelen på utstillingen er «Fra nødhavn til skipsverft», basert på historien om at det var ut fra den naturgitte beliggenheten ut mot havet, og med muligheten for skutene å ligge skjermet for vinden, at Langesund vokste fram.

I 1898 kjøpte H. P. Jacobsen og apoteker Hegge Langesund byggegrunnen for lånte penger. I nye tider skulle det bygges stålskip og det måtte være tilhørende mekanisk skipsverft.

Utfordringen var å finne gode fagfolk som mekanikere og jernarbeidere, for Langesund hadde til da bare hatt treskipsarbeidere.

Rekrutterte

– H. P. Jacobsen var en lur reder som hadde sine egne skip av og til liggende til reparasjon ved andre skipsverft. Herfra rekrutterte han fagfolk ved å love dem bedre lønn, bedre vilkår og boliger, sier Roger Normann.

Langesund Mekaniske Verksted bygde boliger til sine ansatte på eiendommen til Slaattenes gård.

Det ble bygget en rekke stålskip ved Langesund Mekaniske Verksted, helt til Munch kjøpte opp og la bedriften ned som skipsverksted i 1967-68.

Skip opp til 5-7000 tonn ble i sin tid bygget her. Det første skipet som ble bygget hadde stabelavløpning i 1918. Skiftende eiere av verkstedeiendommen i nyere tid var blant annet Grenland Group, og nå Agility Group som skal legge ned i Langesund og flytte verkstedet til Voldsfjorden.

Artikkeltags