Gå til sidens hovedinnhold

Mystisk slør over Gjeterøya

Artikkelen er over 11 år gammel

Krimforfatter Jørn Lier Horst oppfattet i hele ungdomstida si på Rugtvedt at det alltid hang et mystisk slør over Gjeterøya. Denne mystikken veves inn i hans nye bok «Bunnfall» som kommer ut i disse dager.

For å ta Gjeterøya nærmere i øyesyn inviterte PD forfatteren med på seiltur med den gamle redningsskøyta «RS2 Lange-sund». Og det blåste ganske så friskt på Langesundsfjorden sist søndag ettermiddag. Jørn Lier Horst og kona Beate runder hushjørnene på Cudrios Sjøbod i Langesund og nærmer seg skeptisk Kystlagets base og St. Helena der «RS2 Lange-sund» ligger fortøyd. Skepsisen lyser i øynene på den tidligere så bråkjekke politietterforskeren som er bosatt i Stavern.

– Jeg pleier å bli sjøsyk, innrømmer han, men legger raskt til at vinden ikke gjør at han trekker seg fra båtturen.Representantene fra Lange-sundsfjorden Kystlag hadde på kort varsel kalt inn et mannsterkt mannskap for å bemanne skipperjobben og seilsetting og tauverk. Serviceinnstilte Stein Sævik, Trygve Øystein Jacobsen og Karl Iver Røsche ofret middagsluren for å vise fram sin kystkultur og stolte seilskute til krimforfatter Jørn Lier Horst.

Siden været meldte opp mot kuling styrke, ble Svein Nøklegård fra Porsgrunn også hentet inn som styrking av fokkeslask-gjengen. Den majestetiske skuta trenger sterke hender når den skal opp i full seilføring.Vi blir raskt enige med mannskapet om at vi ikke setter baugen utaskjærs, men legger skuta innover i sundet og til Lange-sundsfjorden. Det var nok lurt både for mannskap og gjester. Denne uka kommer Jørn Lier Horst ut med sin femte kriminalroman om politimannen William Wisting. Plottet denne gang er fire avkuttede venstrebein som flyter i land i Kortinstranda i Stavern. Likfunnene blir knyttet opp mot flere forsvinningssaker med gamle mennesker i distriktet. Opprullingen av sakene avdekker dystre hemmeligheter i mange menneskers fortid. Ingen av de involverte ser ut til å være den de har framstått som gjennom livet.

– Inspirasjonen til historien denne gang er hentet fra alle historiene som dukket opp rundt Gjeterøya i etterkrigstiden, forteller Jørn Lier Horst. I 1978 ble det avslørt at eieren av Gjeterøya, Hans Otto Meyer, tilhørte en «Stay behind»-beredskapsgruppe for norske myndigheter. Et våpenfunn på Gjeterøya ledet til Meyers hemmelige våpenlager i hjemmet hans i Oslo. Jørn Lier Horst jobber til daglig som etterforskningsleder ved Larvik politikammer. Han er vokst opp på Rugtvedt, den gang med etternavnet Lier Olsen. Horst-navnet har han tatt etter kona Beate Horst. Jørn var glad i å skrive mens han gikk på Rugtvedt ungdomsskole. Skrivelysten gjorde at han var redaktør for russeavisa på Bamble videregående skole. I 2004 debuterte han som kriminalforfatter og høster stor anerkjennelse.

– Denne siste boka inneholder egentlig det største mysteriet jeg noengang har skrevet, sier Jørn Lier Horst og sier at jobben som politietterforsker krever strukturering og systematikk, egenskaper som gjør det enklere å skrive kriminalromaner.

– Som forfatter kan jeg ta fram mitt samfunnsengasjement og sosiale samvittighet. Jeg har egentlig et klart budskap om norsk kriminalpolitikk, forteller Jørn Lier Horst. Det underliggende tema som han ønsker leseren skal fundere videre på er knyttet opp mot forbrytelse og straff. – Når jeg av og til holder foredrag på skoler og i fengsler, så får jeg alltid spørsmål om hvor mange forbrytere jeg har fanget, hvor mange år de er fengslet, og om fengselsstraffene har hjulpet på forbryterske sinnelag. Horst legger ikke skjul på at svaret hans på det siste spørsmålet er nei. Politietterforsker William Westing i bøkene hans er opptatt av de samme spørsmålene. Mysteriene i «Bunnfall» får ham til å stille spørsmålstegn ved noen forutsetninger i politiets arbeid. Forbryterne, er de samfunnets bunnfall?