Gå til sidens hovedinnhold

Norges andre filigransmester

Artikkelen er over 12 år gammel

Gry Marie Grindbakken er halvveis til mesterbrevet som filigransarbeider. Sølvsmeden fra Glittum blir Norges andre med mesterpapirer.

– Det er nok riktig det. Jeg vet bare om en som har mesterpapirer fra før av. Dersom vi snakker om mestere i praksis, så kjenner jeg mange. Det er faktisk veldig mange som er kjempedyktige. De har bare aldri formalisert det gjennom svenne- eller mesterbrev. Går alt etter planen, så skal jeg ta eksamen i løpet av våren 2010, forteller Gry Marie Grindbakken.

Gått i god lære

Grindbakken har svennebrev som filigransarbeider fra før av. Hun forteller at hun har gått i god lære.

– Jeg har gått i lære hos Arnt Darrud på Gvarv. Han er en stor kunstner, og jeg lærte veldig mye av ham. Darrud gikk i lære hos Aabø i Kviteseid, som igjen gikk i lære hos Tveiten på Eidsborg. Hans verksted og redskaper utgjør museet der oppe. Man kan trygt si at dette håndverket er tuftet på tradisjoner, forteller sølvsmeden.

Hun forteller at hun fikk lese Darruds «svartebok», som inneholder de gamle oppskriftene.

– I tillegg til det tradisjonelle, forsøker jeg å bruke teknikkene på nye måter. Det er viktig å få sitt eget preg på det man gjør, smiler hun.

Mette Marit

Utfordringen for alle utøvende kunstnere, enten man er sølvsmed eller annen kunstner, er å få omsatt nok arbeider slik at det går an å leve av det. For Gry Marie Grindbakken har salget føket i været de siste månedene. Det mener hun har med det å gjøre at hun fikk det ærefulle oppdraget å lage et smykke til Mette Marit. Da kronprinsparet besøkte Bamble, var det hennes smykke som var den offisielle gaven fra Bamble til kronprinsessen.

– Jeg har nok merket et noe større trykk etter den oppmerksomheten jeg fikk da. Det er vel lov å si at man selger ganske bra for tiden, sier hun litt nølende.

Hun forteller at hun stadig får henvendelser fra helt fremmede mennesker, som ønsker seg smykker fra «Gry M. Sølvsmedverksted» på Glittum i Bamble.

– Det passer meg veldig bra. Jeg har fremdeles arbeidslyst og kapasitet til å lage enda mer enn det jeg gjør per i dag, slår hun fast.

Tråd og kuler

Filigrans betyr tråd og kuler. Smykkene blir laget av sølv- eller gulltråd, med kuler til. Av dette utgangspunktet blir alt fra bunadssølv til armbånd og andre smykker smidd ut og dandert.

– Det er puslearbeid, men veldig morsomt. Nå har jeg laget en del nye ting, og det er ekstra spennende. Omtrent halvparten av det jeg lager er bunadssølv, men også der har jeg lyst til å lage enda mer, smiler hun.