Følg PD på Facebook

Det blir stadig sett rotter i Langesund. Området i Storgata og omegn er der det skisseres som et problem.

– Vi har fått henvendelser fra handelsstanden og andre, og fant det derfor nødvendig å skrive et brev til kommunen og be dem om assistanse til å bli kvitt rottene, sier velleder Hans Ødegård til PD.

Vanlig syn

Rotter har blitt en ganske vanlig syn i Storgata og de tilstøtende gatene. PDs utsendte har ved selvsyn sett døde rotter bli hakket på av måker midt i Vaterlandsgate ved to tilfeller, og flere vi har snakket med som bor i Langesund sier at de aldri har opplevd maken til rotter i byen.

– Jeg så tre rotter som kom opp fra kloakken samtidig for kort tid siden. Jeg prøvde å ta dem med kosteskaftet, men lyktes ikke, forteller en beboer i Wrightsgate.

Mange steder

Rapporter om rotter kommer stadig inn til kommunen. Det er registrert observasjoner i de fleste bakgårder, smug og steder i Storgata og de tilstøtende gatene de siste månedene. Velforeningen ønsker at kommunen kaster seg inn i kampen mot rottene snarest, så alle i byen kan senke skuldrene.

Yngler i tomme lokaler

Solkysten Handelsstandsforening mener at tomme forretningslokaler er yngleplasser for rottene.

Handelsstanden er tindrende klare på at rotter i byen ikke er ønsket i det hele tatt. De har forståelse for at det er meget vanskelig til enhver tid å holde det kjemisk fritt for disse firbente skapningene. Men de store utfordringene med rotter i Langesund for tida, kan de ikke bare sitte stille å se på.

– Vi mener nok bestemt at tomme lokaler, som blir stående tomme og uten at noen gjør noe med dem år etter år, er yndede yngleplasser for rottene. De får rett og slett yngle fritt i de tomme lokalene, sier Gunn Rogn-Hegge på vegne av handelsstanden.

Handelsstanden hadde samtaler med ordfører Jon Pieter Flølo i sakens anledning allerede tidlig i høst.

– Jeg fikk en henvendelse, både om tommer lokaler og om rottene. Nå har vi også fått en offisiell henvendelse gjennom velforeningen, og vi er i gang med en prosess for å se hvordan vi skal få bukt med problemene i Storgata og området rundt, sier Flølo.

Han henviser til virksomheten for teknisk drift, som blant annet steller med vann og kloakk, som de nærmeste til å vite hvordan problemet skal løses.

Tok 2700 rotter i 2014

Bjørn Salvesen i teknisk avdeling i kommunen bekrefter at det er mye rotter i Langesund og omegn for tiden. I fjor tok de 2700 rotter i hele kommunen.

Salvesen kan ikke si noe konkret om hvor stort problemet i Langesund faktisk er, men bekrefter at de har fått mange meldinger om rotter i sentrum.

– Vi har allerede gått til anskaffelse av tre nye feller som er plassert ut i Storgata og Vaterlandsgate. Vi har så langt ingen rapporter fra fellene, men det får vi om få uker. Da kan vi si nøyaktig hvor mange rotter som er tatt i fellene i Langesund, sier han.

Åtte totalt

Salvesen forteller at de totalt har satt ut åtte rottefeller i Langesund og omegn.

– Det er en helt ny type feller vi bruker nå. Det er slutt på tida med rottegift. Nå er det feller som skyter rottene i kloakken, og skyller dem ut derfra når de er døde. Det fine er at fellene også rapporterer hver eneste rotte de tar, så vi til enhver tid har oversikt over hvor mange vi får tatt. Det er disse rapportene vi snakker om kommer om kort tid i Langesund, sier han.

Det er først og fremst de tre siste fellene han har satt opp i sentrum han er spent på tallene fra ved neste korsvei.

Fellene virker

Salvesen forteller at de har stor tro på at de nye fellene skal gjøre susen for å ta rotta til rottebestanden i Langesund sentrum.

– Vi merker stor nedgang i de områdene vi har hatt feller ute over tid. Vi har enkelte områder der vi nå ikke har registrerte rotter i fellene i det hele tatt den siste måneden. Men vi fjerner ikke fellene likevel. Vi skaffer oss heller flere, for å sikre at bestanden ikke blusser opp igjen der vi har klart å redusere den. Vi ønsker absolutt ikke at rottebestanden skal bli et problem, slik det kan virke som den er i Langesund akkurat i disse tider, sier Salvesen bestemt.