Siste dag for nærbutikken

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Elin B. Krogsgård og Bård Kristiansen har sin siste dag i nærbutikken på Feset nyttårsaften. Ni år med dugnad har ikke vært nok til å holde liv i en av de siste nærbutikkene i Bamble.

DEL

– Det er klart dette er vemodig, men dessverre er det sånn at for å få butikken til å gå rundt, så må Elin og jeg jobbe en masse dugnad. Ni år med slik jobbing merkes, og vi har bestemt oss for å satse alt på butikken vi har i Brevik fra nå av, forteller Kristiansen.

Paret tok over nærbutikken på Feset 1. januar 1999, og nyttårsaften 2007 blir altså siste dagen butikken er oppe.

Synd for idealistene

For å opprettholde nærbutikken, er man som regel avhengig av at det finnes en idealistisk ånd i lokalbefolkningen. Slik har det vært på Feset også, men idealistene har ikke vært mange nok.

– Jeg vil rose dem som har kjørt forbi andre butikker for å handle lojalt her på feset. Det er faktisk på deres vegne vi er aller mest lei os for at vi må gå til dette skrittet. De har vært en fantastisk gjeng å ha som kunder, og kanskje får vi se dem innom butikken i Brevik i årene som kommer, smiler Kristiansen forsiktig.

Han er også tindrende klar på at de ansatte på feset har gjort en glimrende jobb disse årene.

Forsøkt å selge

De forteller også at de har gjort iherdige forsøk på å selge butikken.

– Vi har også vært i seriøse forhandlinger med et par stykker, men det har dessverre ikke lykkes helt. Det er nemlig mulig å få dette til å gå rundt, men da må det for eksempel være et par, som bor i 2. etasjen her, og som vier livet sitt til akkurat denne butikken, sier Kristiansen.

Skysstasjon

Butikken har lang og spennende historie. Det er litt usikkerhet om den ble åpnet i 1870, eller om det var så tidlig som i 1866. Den gangen var det en hollender ved navn Wückhorst som fikk ideen å lage skysstasjon her på Feset. Veien forbi her var hovedferdselsåra den gangen, og det var yrende liv her borte. Det var gruvedrift med 1000 mennesker ansatt, og alt var bare fryd og gammen. Etter hvert har det vært seks drivere av butikken her, forteller Kristiansen.

Han tror også det kan være interessant å drive butikk på Feset eller omegn igjen om ikke så mange årene. Det er boligbygging og andre interessante ting på gang der borte, men foreløpig gikk det altså ikke.

Artikkeltags