Steinblokk raste inn i hytteveggen

Steinblokka på flere hundre kilo knsute veggen og deler av taket på hytta da den raste ut fra Rognsåsen tirsdag formiddag. Stedet er sperret av for almmenn ferdsel på ubestemt tid.

Steinblokka på flere hundre kilo knsute veggen og deler av taket på hytta da den raste ut fra Rognsåsen tirsdag formiddag. Stedet er sperret av for almmenn ferdsel på ubestemt tid. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Tirsdag formiddag raste en diger steinblokk ned fra Rognsåsen og traff en av hyttene på Rognstranda. Bakveggen og taket fikk store skader.

DEL

Til alt hell befant det seg ingen i hytta da steinblokka raste inn i hytteveggen. Hadde noen oppholdt seg bak hytta da steinblokka kom susende ned lia, kunne det ha gått riktig ille. Nå har skadene begrenset seg til veggen og taket på hytta, men de har til gjengjeld fått store skader. Det må omfattende reparasjoner til før hytta er tilbake i sin opprinnelige stand. Det var til alt hell et innebygget takoverheng bak hytta det gikk ut over. Mye tyder på at selve oppholdsdelen av hytta har sluppet unna det aller verste.

Sperret av

Da kommunens administrasjon fikk beskjed om hendelsen tirsdag, sendte de folk ned for å ta en titt på saken. De vurderte det umiddelbart som så alvorlig at de sperret området for all ferdsel.

– Vi har sendt bud på eksperter fra NVE. De skal gjøre en vurdering, og før deres vurdering er gjort har vi sperret av området, sier virksomhetsleder Kjell Sverre Rogn.

Nabohytta

Rasfaren på Rognstranda er et tema som har versert i en årrekke. Det er heller ikke første gangen en hytte blir truffet av steiner fra Rognsåsen. Nærmeste hyttenabo til hytta som fikk steinblokka i veggen tirsdag led samme skjebne for få år siden. Da riktignok fordi kommunen forsøkte å ufarliggjøre den ved å sprenge den, men det var bare et tidsspørsmål når steinblokka hadde funnet veien til nabohytta uten hjelp.

I april 2005 sa Kjell Sverre Rogn til PD at det raser stein fra Rognsåsen hver eneste dag.

– Stort sett bare småstein, men vi som bor her kvier oss for å gå i området, sa han den gangen. Hytteeierne på Rognstranda kjemper for å få Bamble kommune til å bekoste rassikring i området. Det har de så langt ikke nådd fram med, til tross for god hjelp fra advokathold. Kommunens advokat er også på saken.

– Akkurat så farlig er det der

Virksomhetsleder Kjell Sverre Rogn mener det nye steinraset på Rognstranda bare understreker hvor rasfarlig det er i området.

– Dette nye raset bare viser at vi har hatt rett når vi har sagt at det er meget rasfarlig i dette området, sier Rogn.

Han vil ikke si noe om hva kommunen vil foreta seg etter dette raset.

– Vi må først høre hva ekspertene sier, slår han fast.

Kom fra «røysa»

Tidligere så har det rast stein fra selve fjellet i Rognsåsen. Denne gangen var det ikke tilfelle.

– Denne steinblokka kom ikke fra fjellet. Den kom fra «røysa», forteller Rogn. Hele lia bak hyttene mot Rognsåsen er fulle av store og små steiner som ligger «klar» til å rase ut.

Samme fjellet

I den senere tid har PD omtalt rasproblematikken langs Omborsnesveien. Der er det Høgenhei og lia inn mot fjellet som er problemet. Rognsåsen er Høgenhei der fjellet går ut i Rognsfjorden. Med andre ord samme type fjell, som avgir store og små steiner hele tida. Allerede på 1980-tallet slo Statens Naturskadefond fast at det er stor rasfare i området ved Rognstranda. De laget en rapport på bestilling fra Bamble kommune. Rapporten er siden brukt når politikerne har avslått søknader om utvidelse av hyttene på Rognstranda.

Artikkeltags