Problemene i Langesund er dessverre bare et forvarsel på hva vi har i vente når breddefotballen en gang blir friskmeldt etter koronaepidemien. Ett år uten ordentlig trening og kamper er nødt til å sette sine spor, og vi tror dessverre at mange klubber vil oppleve det samme som Langesund IF.

Mange vil kanskje tenke «so what?». Det er vel ikke så farlig at breddeklubber ikke lenger kan stille lag, og at mosjonister legger fotballen på hylla.

Selvsagt er dette en kjempeutfordring for folkehelsa i Norge. Breddefotball er kanskje den viktigste aktiviteten for å forebygge alvorlige livsstilssykdommer blant yngre mennesker.

Hvis noen fortsatt tror at det bare er å vri på bryteren og starte opp igjen når koronavaksinen er plass en gang i løpet av 2021, tar de sørgelig feil. For mens regjeringa, mot Folkehelseinstituttets råd, fortsatt holder breddefotballen (fra 4. divisjon og nedover) stengt, sliter klubbene mer og mer med å holde hjulene i gang.

Vi tror dessverre at svært mange klubber kommer til å trekke seniorlagene sine – rett og slett fordi at spillerne har funnet andre fritidssysler mens breddefotballen har vært nedstengt. Der ligger utfordringa. Her må noen komme opp med en plan.