Følg PD på Facebook

Johansen, som fyller 34 år til sommeren, fikk sine første kamper i 1. divisjon tilbake i 2007. Tre år seinere debuterte han i eliteserien. Det har også blitt flere internasjonale oppdrag som fjerdedommer og måldommer.

Mens omtrent samtlige av de andre fylkene er representert med flere pipeblåsere i de to øverste divisjonene, har han vært sørgelig aleine fra Telemark.

– Jeg håper det skjer noe der. Vi har en vei å gå, men jeg vet også at det finnes noen lovende dommerspirer. Jeg håper fotballkretsen øker fokuset på dommerrekruttering, men de er også avhengige av at noen av de unge dommerne er villige til å satse på dette, sier Johansen.

Vet hva som kreves

Selv om han kan gå under betegnelsen naturtalent, vet han utmerket godt hva som må til for å nå toppen.

– Det krever mer enn noen gang å henge med. Det er en lang vei for å komme dit, men absolutt mulig dersom man er dedikert og trener systematisk.

Livet som fotballdommer handler også om hvordan man takler nedturene.

– Skuffelser vil bestandig komme, og da er det viktig å ha evnen til å nullstille og deretter sette seg nye mål, sier den avtroppende toppdommeren.

Minnene han aldri glemmer

Anders Johansen har hatt mange oppturer, men også noen nedturer som toppdommer. Her er noe av det han husker best.

Brevik-dommeren slo gjennom som nokså ung, og syns naturligvis det var stort da han fikk sjansen i eliteserien for fem

sesonger siden. Det er imidlertid flere av de internasjonale oppdragene han husker best.

– Kampene jeg var med på i Europa League og EM-kvalifiseringen var spesielle. Jeg kommer aldri til å glemme da jeg var såkalt måldommer i oppgjøret Besiktas-Dynamo Kiev i 2011. Tommy Skjerven var hoveddommer, og det var elektrisk stemning på stadion. Det haglet lightere, mynter og alt mulig annet mot oss, sier Johansen.

Offsidemål

I 2014 godkjente han et mål til Sandnes Ulf i lokaloppgjøret mot Viking, som var en klar offside. Han innrømte raskt sin egen feil etter kampen.

– Den var grov. Jeg måtte også avbryte en treningskamp mellom Odd og det angolske laget Sporting Luanda på La Manga, noe som var spesielt. Ellers har jeg sluppet unna det verste mediekjøret, som enkelte dommere opplever.

Selv om han legger opp, har han takket ja til å veilede yngre kampledere i 1. divisjon.

– Det er vemodig å slutte, men jeg ønsker å bidra med kompetansen min innad i miljøet, avslutter han.