Gå til sidens hovedinnhold

Jan Halvor
tilbake i byen

Artikkelen er over 17 år gammel

- Det er ikke så ofte jeg er her lenger. Derfor er det koselig å være tilbake, sier Jan Halvor Halvorsen, som er i Porsgrunn for å ta trener 3-kurs.

Sammen med en rekke andre profilerte fotballnavn har han en hektisk uke foran seg. Dette er den første praktiske biten av trener 3-kurset. Snart skal kandidatene i gang med å skrive en omfattende teoretisk oppgave. 41-åringen tok imot lokalavisa i det han kommer mett og sliten ut fra lunsj på Hotell Vic.

- Det blir som regel lengre og lengre tid mellom hver gang jeg er i Porsgrunn, så det er trivelig å prate med gamle kjente. Det begynner å bli en stund siden jeg flyttet ut i 1982, men det er klart at jeg fortsatt føler meg knyttet til distriktet. Jeg ble jo født og oppvokst Bamble, sier Halvorsen, som var 13 år da han meldte overgang til Pors.

Det var starten på et fantastisk, langt og innholdsrikt fotballiv.

A-lagsspiller som 15-åring

To år etter at Jan Halvor kom til Pors, debuterte han på A-laget, men han spilte samtidig for det som må kalles historiens beste juniorlag i Pors.

- Vi vant Norway Cup i 1980. Samme året kom vi til finalen i NM, hvor vi møtte Brann. I tillegg ble vi kretsmestere den sesongen.

Eik Tønsberg ble neste stopp for Pors og Bambles store fotballsønn. Der var han i tre år fram til 1985. Deretter fulgte klubbene Jerv, Brann og en vårsesong i Start, før han begynte sin proffkarriere i Hertha Berlin. Året var 1989.

- Tre år senere spilte jeg tre år i AGF Århus, hvor jeg ble dansk cupmester i 1992. Samme året reiste jeg til Sogndal, før en skade i Rosenborg satte en stopper for fotballkarrieren i 1995. I tre år var jeg trener for Byåsen, i fire år trente jeg Start og i 2003 begynte jeg i Sogndal.

Følger med på Pors

- Det er drøye 20 år siden du forlot klubben. Følger du fortsatt med på Pors?

- Ja, det er klart jeg gjør. Jeg syns det er artig at de rykket opp og håper at de klarer å holde seg i 1. divisjon, sier Halvorsen.

En annen grunn til at Sogndal-treneren ennå føler seg bundet til Porsgrunn, og syns det er deilig å være tilbake, er at datteren hans, Kathrine, bor her.

- Det blir mest til at hun besøker meg i Sogndal. Ennå har jeg ikke hatt tid til å treffe henne, men hun kommer å besøker meg på hotellet for å se EM-semifinalen, forteller 41-åringen.

- Håper på Portugal

- Siden vi kom innpå saken, hvem tror du vinner EM?

- Slik det ser ut nå, er nok Tsjekkia den største favoritten. Personlig har jeg tippet Portugal. De har kommet seg utover turneringen og har en hel hjemmeskare i ryggen. Finalen kommer nok til å gå mellom Portugal og Tsjekkia, og siden jeg allerede har tippet Portugal, så får jeg stå ved det, sier Halvorsen som i Dagbladet før EM tippet Milan Baros til å bli en av de store profilene i mesterskapet.

Der må det vel sies at Jan Halvor fikk bingo.

Trenerkurs

I Sogndal forlot Jan Halvor Halvorsen magesyke spillere til fordel for å trene friske og ivrige fotballtalenter i Porsgrunn.

- Det er veldig ok å få tatt dette kurset. Egentlig skulle jeg tatt det i fjor, men da passet det dårlig. Det er mange mennesker med mye kompetanse som møtes her på Kjølnes. Vi diskuterer og deler erfaringer. I fotball er det viktig å være åpen både for å lære og lære bort. Det er det som gjør kurset så ålreit, mener han.

- Jeg syns det er kjempemoro å omgås spillerne. Nå begynner jeg jo å bli litt kjent med dem. I tillegg er det bra kvalitet på gruppene. Marius Lundeberg Enger er en av de lokale som jeg kjenner litt til. Han er med på gruppa mi og jeg syns han gjorde det veldig bra i kampen mellom utfordrergruppene.

- Sogndal kommer sterkt

- Det har kanskje ikke gått helt som forventet med Sogndal i serien i år?

- Jeg syns snarere tvert imot at det har gått bedre enn forventet. Vi har hatt flere sentrale spillere ute siden La Manga i vinter. De unge, ferske som har fått prøve seg, har gjort en veldig god jobb.

- Sogndal har som målsetning å holde seg i den øverste divisjon, men innad i laget har vi satt oss en liten målsetning om å forbedre den gode åttendeplassen fra i fjor. Etter ferien får vi fem sentrale spiller tilbake fra skader. Disse vil gå rett inn og forsterke laget. Dermed får vi en mer solid stall, og jeg kan love at vi kommer sterkere tilbake etter ferien, avslutter eksproffen.

Han har en halv time igjen av lunsjen, før han skal i gang med en ny økt. Den halvtimen skal en sliten trenerkursdeltaker bruke til å hvile.