21 nasjonaliteter i barnehagen

Fra Venstre: Mona-Le Shay (Saint Vincent, Karibia og Norge), Dominyka Dzejyte (Litauen), Younes Abou Salem (Palestinia), Celine Antonsen (Norge). Lyngvegen barnehage har ikke	fokus på fremmede språk og kulturer bare på morsmåldagen. På veggene henger det flust med forskjellige hjelpemidler til språkundervisning. Og Abed Saud kommer jevnlig innom for å lære barna arabisk.

Fra Venstre: Mona-Le Shay (Saint Vincent, Karibia og Norge), Dominyka Dzejyte (Litauen), Younes Abou Salem (Palestinia), Celine Antonsen (Norge). Lyngvegen barnehage har ikke fokus på fremmede språk og kulturer bare på morsmåldagen. På veggene henger det flust med forskjellige hjelpemidler til språkundervisning. Og Abed Saud kommer jevnlig innom for å lære barna arabisk. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Bongo-trommer, teater og internasjonale retter var noen av ingrediensene da Lyngvegen barnehage feiret morsmålsdagen. – Barna er veldig interessert i å lære språk, sier Anam Abed Saud.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

I regi av Voksenopplæringa reiser Abed Saud rundt til barnehagene i Porsgrunn for å lære bort arabisk.

– Jeg har ansvar for 11 barnehager. Jeg merker at barna viser stor interesse for fremmede språk, sier hun.

Tirsdag var hun i Lyngvegen barnehage, da de feiret morsmålsdagen. Den offisielle morsmålsdagen er egentlig 21. februar, men siden det er vinterferie i Porsgrunn på denne tiden, feirer barnehager og skoler her i distriktet dagen uka etterpå. Lyngvegen barnehage er en av barnehagene som skiller seg litt ut i Porsgrunn. Uteområdet var nemlig prydet av 21 forskjellige nasjonalflagg, et for hver nasjonalitet som går i barnehagen på Stridsklev.

Det var mange forskjellige språk- og kulturrelaterte begivenheter på plakaten i Lyngvegen tirsdag. Etter å ha ønsket alle velkommen på arabisk, gambisk, engelsk og norsk, innledet pedagogisk leder, Ole Jonny Andersen, med å forklare barna hva et morsmål er for noe. Deretter ble det undervisning i arabisk med dukketeater, bongo-trommer, «Fader Jacob» på arabisk, samt dramatisering av «De tre bukkene Bruse» på flere forskjellige språk.

– Det var veldig moro, sier Dominyka Dzejyte, opprinnelig fra Litauen.

Til slutt ble det servert mat fra Kosovo (mantija) og Somalia (samosa).

Skiller seg ut

Andersen har vært innom flere barnehager i løpet av sin pedagogiske karriere, og legger ikke skjul på at Lyngvegen skiller seg ut med sine 21 nasjonaliteter.

– Vi har et stort fokus på å skape identitet og integrere, slik at vi skaper en følelse av fellesskap, sier Andersen, og forklarer at de etterstreber å ønske barnehagebarna velkommen hver dag på sitt eget morsmål.

Nytt av året

Avdelingsleder for tospråklig i Porsgrunn kommune, Nina Allum, var også innom for å se hva de brukte dagen til i Lyngvegen.

– Dette er første gang man feirer morsmålsdagen i Porsgrunn. Det er mange som er flinke, men jeg merker at Lyngvegen gjør noe litt større ut av det.

Artikkeltags