7 begravelser for mye

F.v.: Vetle Vestlund, Torun Gundersen, Britt Karlsen, Inger Laukelid, Hilde Lithell, Ole Holmen og Elin Marie Sukkestad.

F.v.: Vetle Vestlund, Torun Gundersen, Britt Karlsen, Inger Laukelid, Hilde Lithell, Ole Holmen og Elin Marie Sukkestad. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Jeg har vært i syv begravelser hittil i år, sier Inger Laukelid. Hun er ildsjel på Varmestua og en av mange som skal markere Verdens overdosedag, i en av landets verste overdosebyer Porsgrunn.

DEL

Alle begravelsene Laukelid viser til gjelder rusmisbrukere hun kjenner fra Varmestua i Skolegata. Det finnes så langt ikke verifiserte opplysninger om overdose er eksakt dødsårsak i alle tilfellene, men samtlige dødsfall er relatert til rus.

Laukelid var med å starte tilbudet for rusmisbrukere og vanskeligstilte i Skolegata for 20 år siden.

– Antall brukere har økt hvert eneste år så lenge vi har drevet, sier Laukelid.

Porsgrunn er en av ni norske byer med så høye overdosetall at kommunen er med i et spesialprosjekt i regi av Helsedirektoratet. Hilde Lithell har siden mars jobbet i 50 prosent stilling med prosjektet, finansiert av direktoratet for de neste fire årene. Mer samarbeid og mer kunnskap skal få ned antall overdoser, både dødelige og ikke-dødelige.

Markering i Ælvespeilet

Tirsdag møtte PD representanter for mange av samarbeidspartnerne bak overdosedagen kommende søndag. Det blir stort arrangement i Ælvespeilet med taler, appeller, musikk og tenning av lys. Kinoen har gratisvisning av filmen «Oslo, 31. august».

Lithell forteller at det er opprettet en samarbeidsgruppe med fagfolk fra flere virksomheter innenfor rusomsorg og psykiatri. En av oppgavene er å kartlegge omstendigheter rundt overdoser. Opplysninger om dødsfallene finnes i ulike registre og er ikke samordnet. I noen tilfeller kan kun obduksjon avklare nøyaktig dødsårsak. Ikke alle pårørende ønsker at deres kjære skal obduseres.

– Vi er mange gode hjelpere, og vi kan hindre at folk dør. Det er håp, men vi trenger støtte, sier alle som PD møtte på Kontaktsenteret i Sverresgate tirsdag.

De er utsendinger fra henholdsvis Landsforeningen mot stoffmisbruk, Evangeliesenteret, Varmestua, organisasjonen Alarm for rusavhengige og pårørende, og NKS Veiledningssenter for pårørende. Til sammen utgjør disse et formidabelt tilbud innenfor den kompliserte og krevende rusomsorgen.

– Vi har ti sengeplasser på Kontaktsenteret i Sverresgate. Vi tar inn folk på kort varsel for å hindre at de ruser seg og dør. I sommer har det vært voldsom pågang og fullt hus. Mange frivillige stiller opp og hjelper, sier Ole Holmen på senteret.

NKS Veiledningssenter har over 1000 personer inne på ulike tilbud. Alarm driver blant annet selvhjelpsgrupper.

Tidligere heroinavhengig Elin Marie Sukkestad var med på møtet tirsdag. For 18 måneder siden var hun heroinmisbruker med rus-utløste psykoser.

– Nå går det veldig bra, og jeg bor hjemme hos familien min, forteller Elin Marie.

Borgestadklinikken og hjelpeapparatet har reddet henne. Nå jobber hun som frivillig på Alarm.

Politiet: – Heroin på frammarsj

Lokalt politi gjorde i begynnelsen av august et av de største heroinbeslagene på lang tid. En kvinne i Porsgrunn er siktet i saken.

Politioverbetjent Skule Worpvik roser initiativet med å arrangere en egen overdosedag, og sier overdoser er et kjempeproblem.

– Det er et veldig viktig og godt initiativ og vi samarbeider med Porsgrunn kommune i overdoseprosjektet. Det er bra at en slik dag markeres, sier Worpvik.

Fra narkotikamiljøet selv kommer meldinger til politiet om at heroin er mer på gang i Skien og Porsgrunn. Worpvik sier det jobbes med å kartlegge og verifisere informasjon politiet mottar.

Mange på pillekjøret

– Situasjonen med mer heroin i omløp har vedvart et halvt års tid. Vi har ikke sett noen spesielle endringer i rusaktivitet lokalt i sommer. I finvær blir en del folk litt mer synlig og litt mer til sjenanse, men vi har ikke fanget opp noe spesielt nytt innenfor rusmiljøet, sier Worpvik.

Han forteller at en del misbrukere blander mer og mer piller med all mulig annen rus.

– Det er mye piller i omløp. Pillene nærmest nuller ut folk og de klarer ikke ta vare på seg sjøl. Misbrukere sier selv at pillekjøret fører til at de mister veldig mye av strukturen i livet sitt. De vaker rundt og får ikke kontroll på noe, sier den erfarne politimannen.

Tatt for nark før

I forbindelse med heroinbeslaget i Porsgrunn er en kvinne pågrepet. Ifølge politiet er hun kjent for liknende forhold fra før.

– Vi følger opp signalene vi får fra miljøet. Om heroin er det fra miljøet antyda at det kjeder seg i situasjoner med rehabilitering, sier Worpvik.

I april inngikk politiet og Porsgrunn kommune det nye samarbeidet for å få ned antall overdoser. Ifølge politiet unnlater fortsatt enkelte å melde overdoser til politi og nødsentral, av frykt for straff.

Heroin, metadon og blanding med piller er den mest vanlige årsak til overdoser.

Artikkeltags