– Arbeidskirke frister ikke folk

Tommy Sørbø sa til PD i fjor sommer at Østre kirke må rekonstrueres og det holder han fast ved. To kunsthistorikere fra Porsgrunn skal holde foredrag om gjenoppbygging av kirken.

Tommy Sørbø sa til PD i fjor sommer at Østre kirke må rekonstrueres og det holder han fast ved. To kunsthistorikere fra Porsgrunn skal holde foredrag om gjenoppbygging av kirken. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Tommy Sørbø heier fram gjenreisning av Østre Porsgrunn kirke og advarer mot å alminneliggjøre kirke og religion utfra moderne, praktiske hensyn.

DEL

– Vi må ikke glemme det som er en kjerne i religionen, det irrasjonelle og det mystiske. Det er dette som frister mange i møte med religionen. Folk er ikke ute etter en moderne arbeidskirke som er praktisk tilrettelagt for ansatte og noen få i menigheten. Snarere tvert imot. En alminneliggjøring av kirken vil føre til at folk ikke går i kirken, sier Tommy Sørbø.

Foredrag på biblioteket

Han er nå invitert av Komiteen for gjenoppføring av Østre Porsgrunn kirke, Fortidsminneforeningen i Telemark og Porsgrund Historielag til å holde foredrag med tema «Østre Porsgrunn kirke - Fremtid for et brent kulturminne».

Til arrangementet på Porsgrunn bibliotek 19. mars kommer også kunsthistoriker og spesialist på middelalderkirker og kirkearkitektur, Morten Stige. Han arbeider hos Byantikvaren i Oslo. Både Stige og Sørbø er fra Porsgrunn.

Arrangørene ønsker mer opplysning om Østre Porsgrunn kirke i kulturhistorisk perspektiv, og om hvordan man forener tradisjonell gjenoppføring med dagens byggeforskrifter. Bedre PR for Porsgrunn

– Folk drar på kulturreiser for å oppleve gamle kirker og katedraler. Østre Porsgrunn kirke var et unikt kulturminne som er viktig å bygge opp igjen i det spesielle trehusmiljøet i bydelen. En gjenoppbygging av den gamle kirken vil føre til mye mer god omtale og PR for Porsgrunn, enn å bygge en såkalt tidsriktig arbeidskirke, sier Sørbø.

Det er i de gamle, historiske kirkebyggene folk står i kø for dåp, konfirmasjoner og bryllup, ikke i nye, nærmest anti-sakrale forsamlingshus. Sørbø sier vi må våge å lytte til fortida.

– Bot for feil

– Kirkebygget var en ytring fra de som bygget Østre kirke for 250 år siden. Det er viktig å lytte til den stemmen disse utgjorde. I Porsgrunn oppstod på 1960- og 70-tallet et nærmest raseri mot det gamle. Unike bygninger ble revet for de kunne ikke stoppe utviklingen.

– Gjenoppbygging av Østre kirke kan bli en slags bot til alt som ble revet på 60- og 70-tallet. Vi bør kunne si at det ble begått feil den gang, sier Sørbø.

Han sa til PD i fjor at motstanderne av gjenoppbygging bruker argumenter som at vi må bygge tidsriktig. Sørbø mener dette er en selvmotsigelse og en helt banal argumentasjon. – Vår tids uttrykk er det flertallet av folket ønsker, sa Sørbø sist han kommenterte kirken.

Artikkeltags