Janne (23) var arbeidsledig, så fikk hun en telefon som snudde alt - nå er hun «pipedoktor»

Stortrives: Janne Solheim Moen (23) stortrives i jobben som «pipedoktor». Siden 2017 har hun jobbet i Norsk Piperehabiltering, og hun mener jobben passer utmerket for kvinner, selv om det ikke er så mange kvinner som velger en slik jobb.

Stortrives: Janne Solheim Moen (23) stortrives i jobben som «pipedoktor». Siden 2017 har hun jobbet i Norsk Piperehabiltering, og hun mener jobben passer utmerket for kvinner, selv om det ikke er så mange kvinner som velger en slik jobb.

Av

Janne Solheim Moen fra Hovet fikk bare strøjobber etter å ha gått helse og sosial på Skogmo videregående. Så kom telefonen som gjorde henne til en av de virkelig sjeldne.

DEL

– Det var en jeg kjente som visste om noen som trang litt hjelp. Jeg fikk tilbud om å prøve meg som «piperehabilitør» i 14 dager, for å se om det var noe for meg. De skulle naturligvis også se om jeg kunne brukes. Etter to dager fikk jeg beskjed om at jobben var min. Og siden har jeg jobbet i Norsk Piperehabilitering, forteller hun.

Hun begynte i jobben 1. november 2017. Det var samtidig som Norsk Piperehabilitering ble etablert i Skien, og Janne har vært med siden da. Hun smiler når lokalavisa antyder at det å rehabilitere piper er et uvanlig yrke for en ung kvinne.

– Det er nok ikke så mange kvinner som jobber med dette. jeg vet vel ikke om noen andre i det hele tatt. Men det er jo ingen grunn til at kvinner ikke skal jobbe med dette, sier hun bestemt.

Variert

Jobben består av mange forskjellige arbeidsoppgaver. I grove trekk forklarer Janne at det handler om å sette nye stålrør inn i gamle piper som ikke fungerer. Men det handler også om å montere nye stålpiper på nye bygg.

– Det er mye variasjon i jobben. Det er stor forskjell på stedene vi jobber, og vi møter nye utfordringer hver gang vi kommer ut på en ny jobb. Utfordringene må løses hver gang. Det liker jeg godt, sier hun.

Vi traff Janne og en kollega fra Norsk Piperehabilitering på jobb i Keims gård i Porsgrunn sentrum tirsdag. Det var nødvendig med en oppjustering av pipa i den gamle ærverdige gården, ikke minst for å kunne takle brennovnen hos kaffebrenneriet Ild og Bønner. Janne og kollegaen sørger for at ovnen får optimal tilgang til den gamle pipa, og at alt blir i henhold til regler og retningslinjene for slik ting.

Stortrives

Det er et stykke vei mellom helse- og omsorgsyrket, som hun valgte å snuse på når hun valgte retning på videregående, og det å være ute i felten og rehabilitere gamle piper.

– Jeg var usikker på hva jeg skulle gjøre videre etter videregående. Jeg fikk som sagt noen strøjobber, men ønsket meg noe fast. Og jeg er veldig glad for at jeg fikk den telefonen i 2017. Jeg har funnet en jobb som jeg stortrives med, og har absolutt ingen planer om å gjøre noe annet enn dette framover. Dette er en jobb som passer meg utmerket, sier hun bestemt.

– Helse dette også

Janne tenker ikke mye på at hun har valgt bort helsefaget for piperehabilitering.

– På mange måter er det mye helse i det vi driver med også. En ting er at det ikke blir farlig å bruke pipene når vi har tatt hånd om dem. En annen ting er et det er mye helse i å trives på og med jobben. For meg, som må ha en jobb der man kommer seg opp av stolen og ut i fysisk aktivitet, er det å være piperehabilitør personlig helse. Dette er bare supert, smiler «pipedoktoren», som nå bor på Vallermyrene.

Artikkeltags