Må ha lærlinger for å vinne

Røe Isaksen skjerper krav til inntak av lærlinger.

Røe Isaksen skjerper krav til inntak av lærlinger. Foto:

Av

Fra 1. januar skal det være lærlinger på alle bygg- og anleggsprosjekter og tjenester som det offentlige betaler for.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Det opplyser Kunnskapsdepartementet.

Fra nyttår krever offentlige myndigheter at bedrifter har lærlinger for å kunne vinne offentlige oppdrag. Kravet gjelder tjenestekontrakter og bygge- og anleggskontrakter i bransjer med særlig behov for læreplasser.

– Det offentlige har vært for lite flinke til å bruke sin innkjøpsmakt til å bidra til flere læreplasser. Nå sikrer vi at bedrifter må ha lærlinger hvis de for eksempel vil bygge nye skoler, veier eller togstrekninger for det offentlige, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Han sier at hvert år er det mellom 8000-9000 elever som ønsker en læreplass, men som ikke får det. Ved å skjerpe kravet til å bruke lærlinger, gis flere elever muligheten til å fullføre innen yrkesfag.

– Med nytt regelverk skal statlige myndigheter kreve bruk av lærlinger for kontrakter verdt minst 1,1 millioner kroner eks. merverdiavgift og med varighet over tre måneder. Fylkeskommunale og kommunale myndigheter skal kreve bruk av lærlinger for kontrakter med en verdi på minst 1,75 millioner kroner eks. merverdiavgift og med varighet over tre måneder.

Artikkeltags