Gå til sidens hovedinnhold

Bisettelse i sal 4

Artikkelen er over 7 år gammel

– Det var et overraskende spørsmål å få, men familien har begrunna veldig fint hvorfor de ønsker å ha bisettelse på kinoen i Porsgrunn, sier kinosjef Tom Andersen.

Onsdag 2. april skal Solveig Prøis Tynning bisettes fra storsalen på Filmsenteret Charlie. At kinoen ligger i Storgata er i seg selv et stort poeng. Prøis Tynning elsket Storgata.

Hun var en kjent porsgrunnskvinne som har satt markante spor etter seg i kultur og idrett. Hun døde med jentene sine rundt seg onsdag 19. mars. Få dager før pådro hun seg et slag, ble innlagt på sykehuset og døde av en sterk lungebetennelse. Solveig Prøis Tynning ble 80 år.

Stort tap for Porsgrunn

Da hennes gode venninne Britt Kvalheim døde i 2010, sa Solveig til PD:

«Britt hadde en enorm interesse for Porsgrunn by og byutviklingen. Det er et stort tap for Porsgrunn at Britt nå er borte». Flere vil si det nøyaktig det samme om Solveig. De to venninnene samarbeidet og ledet Porsgrunn Amatørteater i mange år. Solveig var æresmedlem.

Kinosjef Tom Andersen fikk en telefonhenvendelse fra en av døtrene forrige uke.

– Hun spurte om de kunne bruke storsalen i kinoen til bisettelse. Vi har ikke vært borti et sånt spørsmål. Jeg kjenner kinoens historie ganske godt og tror ikke dette har skjedd her før. Men ønsket om kinoen ble begrunnet veldig godt. De ønsker en human-etisk seremoni, på en folkelig måte. Familien tenkte på kinoen, og jeg har forstått at Solveig var veldig glad i Storgata. Jeg så ingen grunn til å si nei til dette, sier Tom Andersen.

Mye utleie

Human-Etisk Forbund har i flere år leid en av de mindre kinosalene til navnefester. Private firmaer leier kinosaler for kurs og happeninger, kommunen bruker kinoen til kurs og konferanse, og helsetjenesten bruker årlig foajeen til vaksinering.

– Familien har vært her på befaring. Vi stiller salen til disposisjon, byrået og familien står for alt innhold, sier kinosjefen.

Han forteller at han har tenkt mye på bisettelsen etter at henvendelsen kom.

– Jeg kjente ikke avdøde, men utfra det døtrene forteller om sin mor kommer denne bisettelsen i en naturlig sammenheng. Det er en fin ting å hedre en person på den måten personen var, og stod for, sier Tom Andersen.

Han har ikke drøftet saken med andre i kommunen.

Gravferdsagent i Porsgrunn Begravelsesbyrå, Anne Grethe Kronborg Alfsen, sier bisettelsen skal bli en verdig og fin seremoni.

– For human-etiske seremonier i Porsgrunn har Tørmo kapell vært benyttet, men det er nå stengt på grunn av oppussing. Kapellet på Eidanger kan brukes, og kirkevergen tillater bruk av Eidanger kirke. Tidligere har vi brukt Folkets Hus, men der er det upraktisk. Solveig var ikke medlem av hverken statskirken eller Human-Etisk forbund. Vi synes de pårørende har tatt et spennende valg med kinoen, sier Alfsen.

– Dette ville mamma likt

– Vi har snakka mye om hvordan vi skal arrangere bisettelsen, og synes kino-en er en fin løsning, sier Signe Tynning.

Den kjente programlederen på TV2 God Morgen Norge mistet sin mor 19. mars. Moren var ikke en tradisjonell A4-person, og Signe og søstrene Tone og Gro kom på ideen om Porsgrunn kino.

– Vi skal ikke ha noe show, men en verdig seremoni med Erik Hofsten fra Human-Etisk Forbund som forretter, taler fra familie og gode venner og musikk som har betydd mye for mamma. I kinoen kan vi bruke lerretet til å vise bilder fra mammas liv. Jeg tror dette blir veldig fint. Vi ønsker å gå ut av den vanlige ramma og tenke litt nytt. Dette ville mamma ha likt, sier Signe Tynning.

Storgaten 145

I dødsannonsen sist fredag stod det «Alle er velkomne til bisettelse fra Storgaten 145, Porsgrunn, onsdag 2. april klokka 14».

– Vi kunne ikke skrive Filmsenteret Charlie i annonsen. Det ville blitt feil, sier Signe.

Anne Grethe Kronborg Alfsen i Porsgrunn begravelsesbyrå sier hun synes det er spennende å tenke nytt.

– Det er vanskelig å finne egnede lokaler innenfor denne typen seremoni i Porsgrunn. Kinoen er klart innenfor det man kan gjøre. Jeg tror kinoen er helt ypperlig. Jeg tror det vil gå mer den veien framover og at flere vil bruke andre type lokaler, sier Alfsen.

Kommentarer til denne saken