Biskopen ønsker ikke kirkekopi

Biskop Olav Skjevesland ved ruinene etter Østre Porsgrunn kirke. Han ønsker en moderne kirke.

Biskop Olav Skjevesland ved ruinene etter Østre Porsgrunn kirke. Han ønsker en moderne kirke. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Avtroppende biskop av Agder og Telemark, Olav Skjevesland, har liten tro på at man klarer å bygge en identisk kopi av Østre Porsgrunn kirke. – Vi kan ikke la nostalgien overskygge denne prosessen, sier han til PD.

DEL

– Jeg tror det er på tide å se framover.

Delte meninger

Skjevesland var selv til stede under feiringen av kirkebyggets 250-årsjubileum i 2010. Bare noen måneder senere brant den som kjent ned til grunnen, nærmere bestemt natt til 11. april 2011.

– Et stort tap for hele Norge, mener Skjevesland.

Biskopen har fulgt debatten rundt nytt kirkebygg nøye. Leder i planutvalget som utreder ny kirke i Porsgrunn, Jan Lindahl, har uttalt til PD at han ikke tror nåtidens behov i menigheten lar seg forene med å bygge en kopi av den gamle kirken. Dette fikk konservator Aasmund Beier-Fangen til å reagere. Han mener planutvalget har begynt i feil ende, og at en arkitektkonkurranse er en sikker oppskrift på spetakkel. Dette fikk igjen Norske arkitekters landsforbund til å reagere kraftig. Leder i forbundet, Per Rygh synes det er farlig om man uten videre bestemmer seg for å gjenreise kirken, og at dette ville vært fullstendig uansvarlig.

Sistemann ut i diskusjonen var Audun Engh, jurist og ihuga pådriver for å bevare de tradisjonelle kirkebyggene i Norge. Han er også medlem av organisasjonen INTBAU, som arbeider for å fremme tradisjonelle prinsipper innen arkitektur i Europa. I gårsdagens PD kom Engh med påstanden om at brannstifterne har vunnet om man ikke gjenreiser kirken. Det synes ikke Skjevesland holder som argument for å gjenreise en tro kopi av kirken som den var.

Felles mål

– Kirken skal bygges opp igjen. Det er vi jo alle enige om. Hadde vi ikke gjort det, ville forbryterne som står bak dette ha vunnet. Jeg synes imidlertid vi må kunne se framover og fokusere på hva vi skal bruke kirkebygget til. Hva slags romløsning har menigheten behov for? Vi trenger en kirke for morgendagen, fastslår han overfor PD.

– Hva er galt med å bygge en kopi av den gamle kirka?

– Det er ikke galt, men jeg har liten tro på at vi får det til. Et slikt arbeid vil være svært utfordrende, og kirkebygget ville uansett ikke kunne bli som det en gang var. Det var annerledes med Holmenkollen kapell, som var og er et symbolbygg for hele Norge. Et nasjonalt ikon. Østre Porsgrunn kirke har en helt annen funksjon, og må være et bygg som kan tilfredsstille dagens behov, sier han.

– Må se ut som en kirke

– Hva slags bygg ser du for deg?

– Det tror jeg at andre skal få lov til å avgjøre når den tid kommer, men jeg ønsker en kirke som ser ut som en kirke. Jeg mener det lar seg kombinere med en moderne romløsning. Vi kan ikke la nostalgien overskygge denne prosessen, avslutter biskopen.

Artikkeltags