– Blir som å leve i fengsel

Jørand Hansen mener Bamble går baklengs inn i framtida når de nå bygger «institusjon» for utviklingshemmede i Reidunsvei.

Jørand Hansen mener Bamble går baklengs inn i framtida når de nå bygger «institusjon» for utviklingshemmede i Reidunsvei. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Bamble kommune er i ferd med å bevege seg baklengs inn i framtida, når de nå bygger «institusjon» for funksjonshemmede i Reidunsvei.

DEL

Det mener varamedlem Jørand Hansen i Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU) i Porsgrunn.

– Fra 1950 og helt opp til 90-tallet ble det bygget institusjoner for funksjonshemmede i Norge, men heldigvis ble det slutt på dette da vi fikk en ny reform tidlig på 90-tallet. De siste 20 årene har vi blitt godt integrert i normale boligområder. Det er derfor skremmende at de i Bamble nå bygger en «institusjon» for utviklingshemmede i Reidunsvei. Med det mener jeg flere enn 4-5 boenheter for funksjonshemmede i samme bygg, sier Hansen.

Ifølge Hansen har regjeringa gått imot at det skal bygges «institusjoner», og synes derfor det er rart at Bamble kommune likevel gjør det.

Går mot strømmen

– Vi trodde den tida var forbi, men det er den tydeligvis ikke. Porsgrunn har heldigvis sagt nei til slik utbygging. Derfor er det merkelig at nærmeste nabo sier ja.

Han mener de psykiske problemene som mange funksjonshemmede sliter med til daglig, vil bli ytterligere forsterket dersom de må bo på institusjon igjen.

Må leve som straffedømte

– Denne utbyggingen kan umulig være godt gjennomtenkt. For de funksjonshemmede blir det som å bo i et fengsel og leve som straffedømte. Det hører ikke noen plass hjemme, og i hvert fall ikke i 2010, sier han.

Hansen er ikke i tvil om at motivet til Bamble kommune er å spare mye penger på å samle de funksjonshemmede på et sted.

– Vi i NFU sammen med flere andre organisasjoner vil jobbe hardt for at vi fortsatt skal ha tilrettelagte boliger i normale boligområder framover. Noe annet er uholdbart, sier Jørand Hansen.

Artikkeltags