Gå til sidens hovedinnhold

Charlie byr opp til dans

Artikkelen er over 8 år gammel

Grenland Dansekompani og Vepz Media har samarbeidet om et FilmDans-prosjekt over lengre tid. Resultatet har blitt tre kortfilmer om dans som skal vises på kino.

For de har nemlig fått med seg kinosjef Tom Andersen ved Filmsentret Charlie på laget. Han har gått med på å vise de tre kortfilmene på omgang som forfilmer til flere av hovedfilmene fra og med 8. mars og til rundt påsketider.

– Vi har blitt tatt imot av Tom Andersen med åpne armer. Han svarte ja med en gang vi spurte, forteller Anne-Kathrine Fossmo entusiastisk.

– Kjempestolt

Hun er kunstnerisk leder ved Grenland Dansekompani, og er kjempestolt av resultatet de har fått til sammen med Vepz Media.

– For oss i dansekompaniet er det kjempeviktig å få dans ut til folket, og å få ned terskelen for hva de kan oppleve som kunst. Selv elsker jeg samtidskunst i folkelige rammer, og det er det vi har prøvd å få til i disse tre kortfilmene, sier Fossmo.

Hun håper selvsagt også at filmene vil rekruttere nye unge dansere til kulturskolene, og ikke minst at flere vil se profesjonelle danseforestillinger i framtida.

FilmDans-prosjektet har hatt en budsjettramme på 730.000 kroner. De to samarbeidspartnerne har fått støtte fra Fond for lyd og bilde (200.000), Sørnorsk Filmsenter AS (150.000), Norsk kulturråd (25.000), i tillegg til hjelp fra en del andre mindre sponsorer.

Det var Tom Hovinbøle i Vepz Media som kom opp med ideen om å gjøre dansefilmer.

– Jeg tok kontakt med Fossmo, som umiddelbart tente på ideen. Deretter har vi jobbet en god stund med prosjektutvikling, og filmene ble spilt inn i løpet av tre uker i august i fjor, forteller Hovinbøle.

Ville eksperimentere

Hans idé var først og fremst å eksperimentere og leke med genre og uttrykk innen film, og de tre kortfilmene har blitt totalt forskjellige.

Den første har fått tittelen «Lens Flare» og er spilt inn på parkeringshuset til Down Town kjøpesenter ved bruk av overvåkningskameraer. Det utspiller seg merkelige dansescener der, og etter hvert dras også vaktmannen som sitter i kontrollrommet inn i det hele.

Den andre filmen har fått tittelen «Prelude» og er filmet med mobiltelefoner på Café Sitt ned i Skien. Publikummet aner ikke at det er filminnspilling av dans.

Den tredje har fått tittelen «Piknik på stranden» og er filmet med 8mm Kodak Echtachrome 100 D smalfilm. Trenger man si mer?