Øyvind Aschjem, kjent familieterapeut og initiativtaker til både boka forestillingen er bygget på, og den såre, rystende utstillingen, ønsker å være til stede når porsgrunnsungdom kommer til Ælvespeilet. Han er forberedt på reaksjoner.

Barn fra 0-6 år

– Først skal de se forestillingen «Sinna mann», som handler om far som slår mor med barn til stede. Deretter skal de se den nye versjonen av utstillingen «Hvis klær kunne fortelle». Vi har ikke presentert begge deler i sammenheng før, sier Aschjem.

«Hvis klær kunne fortelle» er en vandreutstilling som er sett av 20.000 mennesker i hele landet. Del 2 av utstillingen inneholder 20 nye historier, i nytt design, om barn fra 0-6 år som er blitt ofre for krenkelser og overgrep. Historiene er fra Norge, også fra Telemark, og Aschjem kjenner flere av de det gjelder. Utstillingen er nå ferdigmontert i Ælvespeilet og ungdommene fra 9. og 10. klasse kommer torsdag og fredag.

Noen har bedt om hjelp

– Vi har opplevd at noen har kjent seg igjen i utstillingen og etterpå tatt kontakt med hjelpeapparatet for å fortelle sin egen historie og få hjelp. Det er veldig sårbart å gå rundt og se på klærne og lese disse historiene. Dette er pene barneklær som i seg selv ikke vekker assosiasjoner til at noe galt har skjedd, sier Øyvind Aschjem.

Pensjonist ut i Norden

I mars fyller han 65 år og blir offisielt pensjonist. Men barneklær-utstillingene med til sammen 40 barnehistorier har vekket så stor oppsikt og blitt så godt tatt imot at han vil fortsette å jobbe med prosjektet.

– Utstillingen er bortbestilt store deler av 2014, Universitetsforlaget vil lage fagbok basert på utstillingen og det er interesse for utstillingen fra andre nordiske land, sier Aschjem.

I Porsgrunn presenteres teater og utstilling som en del av kulturprosjektet Magda.

– Vi ønsker å kunne utfordre også på de veldig vanskelige tingene. Dette passer godt i vår profil, sier kulturhusleder Knut Inge Solbu.

Ga kors til baby

Blant klær og gjenstander som nå vises under trappa i kulturhuset er den blomstrete kjolen til en åtte år gammel pike som ble drept. Aschjem ønsker ikke å utdype noe om omstendighetene.

Et lite kors er utstilt. Aschjem forteller at barnets foreldre rakk å gi korset til sin nyfødte baby på sykehuset, før barnet ble overtatt av barnevernet og plassert i fosterhjem.

To bøker i Bobseybarna-serien er utstilt. Bøkene har tilhørt en jente som ble utsatt for grove overgrep. Bobseybarna ble hennes flukt inn i en lykkelig tilværelse hun selv ikke opplevde.

– I del 2 av utstillingen har vi også tatt med to ikke-etnisk norske historier, for at skape mer troverdighet, sier Aschjem.