– Dropp planer om ny kirke

Rødt-politiker Pål Berby mener kirkemyndighetene bør droppe planene om å bygge ny kirke. Han mener kirken bør ruste opp kapellet, og bruke kirketomta til seremonier under åpen himmel. Rødt prioriterer nytt nøytralt seremonibygg.

Rødt-politiker Pål Berby mener kirkemyndighetene bør droppe planene om å bygge ny kirke. Han mener kirken bør ruste opp kapellet, og bruke kirketomta til seremonier under åpen himmel. Rødt prioriterer nytt nøytralt seremonibygg. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Vi sier nei til bygging av ny Østre Porsgrunn kirke. Vi trenger ikke en ny stor kirke som kommer til å stå mye tom, sier bystyrerepresentant for partiet Rødt, Pål Berby.

DEL

Rødt vil helst bruke både forsikringspengene etter brannen og kommunale kirke-millioner til et helt annet type bygg. I kommunens handlingsprogram 2013-2016 er det foreslått å bygge et livssynsnøytralt seremonibygg i nærheten av Eidanger kirkegård.

Fallende

– Siste undersøkelse om den fallende tilhørerstammen i kirken leste jeg om i Vårt Land nylig. Annenhver nordmann deler ikke den samme troen som Den norske kirke. Da synes vi det er merkelig at vi skal få opp et nytt kirkebygg til mye over 50 millioner kroner. Halvparten av Porsgrunns befolkning har mer behov for et livssynsnøytralt bygg. Vi har mer enn nok kirker og kirkerom i Porsgrunn, sier Berby.

Det er trolig ikke slik at politikerne kan gå inn å styre over kirkens forsikringspenger. Legger Rødt opp til dette?

Under åpen himmel

– Kirken bør selv være fornuftig nok til å ikke bygge kirke, men heller lage en seremoniplass under åpen himmel der kirken stod, og pusse opp og tilpasse kapellet.

– Nå er kirken og staten skilt. Hvorfor skal kommunen gå inn med mye penger i Østre Porsgrunn kirke? Offentlige penger bør ikke brukes til dette, sier Berby.

Hvordan tror du Rødts forslag vil bli mottatt?

– Jeg er mer trygg på Porsgrunns befolkning enn på bystyret. Det er litt synd, fordi et bystyre bør gjenspeile byens befolkning, sier Berby.

35 millioner

Det er kirkelig fellesråd som har spilt inn behovet for et livssynsnøytralt bygg på Eidanger. I kommunens handlingsprogram er et slikt bygg kalkulert til 35 millioner kroner, og det er satt av 5 millioner i 2014 og 15 millioner i 2015 til prosjektet.

Artikkeltags