– Det er fantastisk, sier Ina Åsheim om å gi ut sin første roman, kalt «Mamma vet ikke hva som er deilig».

Hun er utdannet på Kunst og Håndverkskolen, og har gjennom flere år skrevet tekster i kombinasjon med andre kunstformer som tegning, performance, video og lydinstallasjoner.

– Jeg merket etter hvert at jeg fikk uttrykt noe i tekstene som ikke kom til uttrykk i de andre kunstformene. Tekstene fikk en annen og viktigere rolle, og begynte å leve sitt eget liv, sier Ina Åsheim.

Ti års modning, og fem års praktisk arbeid har ført til boka hun nå gir ut på Oktober forlag. Hva skriver du om?

– Boka handler om en familie på tre, og en nabojente. Alle prøver å være betydningsfulle for hverandre, og de prøver å nå hverandre.

– Men i disse forsøkene oppstår det grenseløse situasjoner, hvor seksualitet, nærhet og distanse kommer ut av kontroll, sier Åsheim.

Sterk roman

Romanen er sett gjennom et barns øye. «Ina Åsheims debut er en sterk episodisk roman om en familie på tre», skriver forlaget i sin omtale.

Åsheim sier hun alltid har vært opptatt av hvordan voksne kan oppføre seg mot barn. Barn er totalt lojale mot foreldrene, og det kan være en daglig kamp om å nå fram til hverandre.

– Jeg har lurt mye på hva som gjør at barn lukker munnen og ikke forteller om det som skjer. Det er så lett å være voksen. Barn må ofte innordne seg i et hierarki, og jeg skriver om de situasjonene som oppstår når roller byttes om, sier Ina Åsheim.