– Hva er vitsen? spør en opprørt og sint May Britt Engh. Som nærmiljøarbeider tilknyttet Lundedalen fritidssenter omtaler hun det hele som både trist, meningsløst og ødeleggende for resten av ungdommen som er bosatt i området. For to-tre uker siden dukket de første tilfellene opp. Da var det søppeldunkene til Brattås barnehage som ble rammet. Forholdet ble anmeldt, men ingenting tyder på at politiet så langt har fått fatt i dem. I løpet av helgen har de skrevet på toalettdøren inne på Statoilstasjonen på Skjelsvik, og på vinduer på biblioteket i Porsgrunn. I tillegg har den nye boden til Skagerak fibernett i Brattåsbakken blitt gjenstand for deres herjinger. Det samme gjelder for busskurene på Skjelsvik og en strømboks ved parkeringsplassen ved Meny-butikken.

– Jeg har ringt til Skagerak, og bedt de anmelde det til politiet. Det er jo helt forferdelig at de skal få lov å holde på sånn, raser Engh. – Jeg håper virkelig de blir tatt, og at de får en bot som virkelig svir, fortsetter hun. Hun erkjenner at omtale kanskje er nettopp det de vil ha, men mener likevel det er verdt å gi skadeverket oppmerksomhet.

– De må skjønne at de ikke kan holde på sånn, uten at folk bryr seg om det. Dette er først og fremst for å bidra til at de skal bli tatt, og at de skjønner at folk vil få fatt i dem. Engh legger heller ikke skjul på at hærverket også påvirker resten av ungdommen i området Heistad og Brattås.

– Det er klart det, og det er kjedelig at man skal bli forbundet med noe sånt. Hvis dette gjøres sent på kveldene av unge folk, mener jeg også foreldrene har et ansvar, sier Engh, som heller oppfordrer ungdommene til å ta en tur på klubben om de ikke har annet å ta seg til. 4-5 av vinduene ved inngangspartiet på biblioteket i Porsgrunn ble tagget på. Biblioteksjef Margit Kiland var derfor ikke sen om å gå inn nabodøra for å anmelde forholdet.

– Politet kom bort og tok bilde for å dokumentere det. De satt også pris på at jeg meldte ifra. Såvidt meg bekjent er det faktisk første gang vi er utsatt for noen sånt, opplyser hun. Taggingen ble raskt fjernet, og ifølge biblioteksjefen hadde ikke vaktmesteren store problemer med å få det bort.