Gå til sidens hovedinnhold

– Kan ramme pasienter

Artikkelen er over 9 år gammel

Samhandlingsreformen vil føre til dårligere tilbud for pasientene, frykter Torbjørn Røe Isaksen (H). Stortingsmannen er oppgitt over at kommunen havner i en økonomisk krise som følge av regjeringens storsatsing.

Reformen trer i kraft 1. januar, og er et utvidet samarbeid mellom kommunene og helseforetakene. Kommunene får større ansvar for pasientbehandling. Men for Porsgrunn koster det mer enn det smaker, kunne PD fortelle fredag.

Det er beregnet kostnader på 46 millioner kroner. Statens overføringer er imidlertid på bare 39 millioner kroner. Dermed går kommunekassa 7 millioner i minus. Meldinga kommer bare tre uker før rådmannen skal legge fram sitt budsjettforslag.

– En del av samhandlingsreformen handler om at kommunene skal betale for pasienter. Når det blir underfinansiert så kan det bety at pasientene får et dårligere tilbud. Vi risikerer at kommunene trekker ut pasienter fra sykehusene fordi de ikke har råd til å la dem være der. Dermed utvikler samhandlingsreformen seg til en byråkratisk, sentralstyrt pengeflytting. Jeg har diskutert denne saken med Porsgrunn kommune tidligere, og allerede da var vi redde for at de ville tape penger. Nå har vi fått det bekreftet gjennom statsbudsjettet, sier Torbjørn Røe Isaksen.

– Det er et problem at en reform blir presset på fra sentralt hold, uten at det følger penger med, sier stortingsmannen.

Høyre har vært mot deler av samhandlingsreformen, som de mener er så rotete at regjeringen bør ta en pust i bakken

– Hvis vi ikke får med regjeringa på å skrote den, bør den utsettes til den kan gjennomføres på en ansvarlig måte.