Det er forfatteren Dag Larsen som har skrevet følgefortellingen for den vannbaserte oppdagelsesferden PS14. Forestillingen spilles 16 kvelder i august og september og er en del av den nasjonale satsingen i forbindelse med grunnlovsjubileet. Startskuddet går utenfor porselensfabrikken, før ferden fortsetter med båt videre oppover elva.

– Publikum blir tatt med tilbake til midten av 1800-tallet, forteller scenograf Hans Georg Andersen.

Ellida går i land og treffer brødrene Aall på bryggekanten. Publikum sitter vendt mot den gamle fabrikkfasaden og blir vitne til eksport av tømmer, fiskere som binder garn og andre som pusser båter. Ved bryggekanten ligger båtene Victoria og Telemarken fortøyd og venter.

Bredt samarbeid

Et nøkkelord for PS14 er samarbeid.

– Vi må løfte i flokk for å få folk til å ville bo og bli værende i regionen vår, sier kunstnerisk leder Geddy Aniksdal.

Prosjektet er både tverrkunstnerisk, med Teater Ibsen og Grenland Friteater i spissen, og får støtte av kommunene, fylket og lokalt næringsliv.

– Derfor må vi tenke utover det å underholde. Vi har valgt elva som utgangspunkt. Den er en transportåre, men vi går også i land på elvebredden underveis til første sluse. Det stedsspesifikke skaper kontakt med folk, mener Aniksdal.

Solid markering

PS14 skal også være en markering av behovet for å verne om verdiene fra 1814.

– Det er ikke gitt en gang for alle at vi har ytringsfrihet og mulighet til å ferdes i et trygt og godt miljø, understreker Aniksdal.

Ellida har med seg frø som symboliserer håp for det som skal komme og gro, men det oppstår selvsagt komplikasjoner, og publikum kan vente seg en rekke overraskelser på turen.

Planleggingen av forestillingen har pågått et drøyt år. Ved systua på Teater Ibsen er de godt i gang med kostymer til de 300 skuespillerne og tidstypiske rekvisitter. Noen forestillinger er allerede utsolgt. Det blir ingen ekstraforestillinger.