Gå til sidens hovedinnhold

Kronprinsen

Artikkelen er over 7 år gammel

Lørdagsportrettet: Her er 37-åringen som har satt seg som mål å stanse høyrebølgen og arve Ap-tronen etter Porsgrunns populære ordfører Øystein Beyer. Robin Kåss vil utjevne forskjellene på folk og gjøre Porsgrunn mer sosialdemokratisk.

Dette portrettet har et tre uker langt svangerskap. Grytidlig lørdag 30. august plinget det i mailboksen min. Robin Kåss var som vanlig oppe ved 6-tida og leste dagens aviser. PD hadde Høyres Esben Storvand over hele 1. sida, og inni avisa nevnte vi ordførerduellen med Kåss. I et «dårlig» forsøk på å være morsom skrev jeg at Kåss for et par år siden ble angrepet av en nabo da han slo plenen en søndag like før sogneprest Rune Doksrød gikk på prekestolen i Eidanger kirke.

Irritert

Dette irriterte ham tydeligvis så mye at han kastet seg over tastaturet. Klokken 07.23 tikket følgende melding inn i min mailboks;

Hei Erik, i dagens PD står det at jeg ble angrepet av en nabo da jeg klippet plenen. Episoden knyttet seg ikke til min plen eller mine naboer, men til en person som bodde ved siden av en fotballbane jeg klippet på dugnad. Håper dere kan rette dette i neste PD.

Jeg kjente umiddelbart at sympatien strømmet inn i en lørdagstrøtt kropp. Her har vi en politiker og lege som i nærmest Robin Hood-stil utfordrer det etablerte og litt sedate Norge, og kjørte i gang gressklipperen søndag formiddag til fellesskapets beste.

Historien endte for øvrig med at Robin ble angrepet av en nabo som slo en hammer i hodet hans.

I min støttemail inviterte jeg like godt den skøyeraktige ordførerkandidaten på et lørdagsportrett.

Normalt er det en smal sak å invitere aktuelle kandidater i arbeidstida. De kommer mer enn gjerne, men ikke denne karen. Her snakker vi ettermiddag/kveld.

Helgesens hjørne

Han har kastet ytterjakka i det han kommer slentrende rundt Helgesen hjørne en varm og deilig september-ettermiddag. Jeg får umiddelbart en Solskjær-følelse i det vi håndhilser. Ikke fordi jeg tror han kunne skutt Pors til fornyet kontrakt i 2. divisjon, men fordi begge har beholdt det litt gutteaktige fjeset også i voksen alder.

Solskjær, eller «Baby-face assassin» som han blir kalt, fikk kanskje et par rynker denne ettermiddagen etter å ha blitt kalt inn på teppet til Cardiff-eier Vincent Tan. Sistnevnte ble for øvrig nylig sitert på at Cardiff-spillerne bør begynne å skyte mer fra egen banehalvdel.

Dreven politiker

Robin er Porsgrunn Aps mest drevne politiker. For under ett år siden var han statssekretær for daværende helseminister Jonas Gahr Støre, men ble lege igjen over natta da de blå-blå vant valget 9. september.

Likevel virker han litt skeptisk og trekker så vidt på smilebåndet når jeg ber om unnskyldning for gressklipper-sitatet i Storvand-intervjuet. Her må vi tydeligvis starte litt forsiktig.

– Hva vil du med din lange erfaring fra både rikspolitikken og lokalpolitikken gjøre når du blir ordfører?

Han retter seg opp i stolen og viser tenner for første gang siden vi ankom den nysolgte restauranten i de gamle lokalene til Alfred Sport.

– Hvis jeg blir nominert...

Jeg avbryter. Det er jo ingen tvil om at han blir Aps ordførerkandidat i Porsgrunn. Greit nok at han har ertet på seg en del politikere, også innenfor egne rekker, med sine mange finurlige utspill. Likevel er det ingen ting som tyder på at noen andre kandidater vil utfordre nominasjonskomiteen i Porsgrunn Ap.

– Hvis jeg blir ordfører, vil jeg satse på skole og helse. Vi har tatt store investeringer i nye og oppgraderte skolebygg de siste årene. Nå er tida inne for å fylle byggene med enda mer og bedre innhold.

Jeg avbryter nok en gang. Det må man rett og slett gjøre for å komme til orde når denne karen lar kjeften gå på autopilot.

– Hva med de flate kutta som har ridd skolene som et sammenhengende mareritt de siste ti årene? Hvorfor har dere ikke satset på innholdet i skolene tidligere?

Han ser litt oppgitt over på middagskompisen og tryller en velkjent metafor fra en visstnok velkjent engelsk politiker opp av lomma.

– Tenk deg at du har ei bøtte. Du får først beskjed om å fylle den med steiner til den er full. Men full er den ikke - du kan fylle på med mindre steiner helt til den er full på nytt. Deretter med sand. Poenget er at man alltid må ta de viktigste investeringene først. Skjønner du?

Jeg klør meg i hodet og tenker på bøtta. Det er jo sant, men uansett var det en litt irriterende metafor. Han snakker videre mens jeg sliter med å få bøtta ut av hodet.

Jagland-type

En ny sammenligning dukker plutselig opp netthinnen. Robin minner nemlig litt om tidligere statsminister Thorbjørn Jagland også. Akkurat det sier jeg ikke høyt i frykt for at han kan bli innbilsk, men måten han snakker på, bruker armene og det litt flakkende blikket får meg til å tenke på han som for alltid vil bli husket for 36,9. Dette hadde som kjent overhodet ikke noe med kroppstemperaturen hans å gjøre. Tvert imot ultimatumet Jagland framsatte foran stortingsvalget i 1997. Akkurat det var det ikke så veldig mange som skjønte noe av.

Det samme kan vi vel si om Robins noe overraskende utspill om bompenger etter valgnederlaget i fjor høst. Helt plutselig sto han fram på 1. sida i PD og fortalte at han var mot bompenger og bypakka til tross for at hans eget parti gikk i bresjen og vedtok Bypakke Grenland noen måneder i forveien.

Han begynner å forklare, men jeg snapper samtalen i det han stikker gaffelen i burritoen. Den er så sterk at han må svelge ned med litt cola light, eller oppvaskvann som vi kaller det på Eidanger.

Litt fordomsfullt er Robin et navn som kler litt småbøllete ungdommer, men min mann er definitivt ikke i den kategorien. Han har nemlig engelsk far, og Robin er jo kanskje et navn som er mer vanlig på balløya enn i den norske legestanden.

– Hvordan vil folk merke at du blir ordfører? spør jeg for å få samtalen inn på rett spor igjen.

– Jeg tror det er viktig å skape allianser i bystyret for å få gjennomført vår politikk. Samarbeidet med Høyre de siste årene har vært positivt for både Ap og Høyre, men vi vil i enda større grad satse på mer likhet og muligheter for alle. Jeg vil blant annet at alle barn skal få mulighet til å delta på idrett og kultur, uavhengig av foreldrenes økonomi.

Grenland

– Beyer er sjølerklært grenlender. Hva med deg?

Dette var et spørsmål han tydeligvis hadde ventet på. Han legger fra seg både kniv og gaffel og tørker seg rundt munnen. Etter flere år blant journalist-ulvene i Oslo, vet han hvordan han skaffer gode overskrifter.

– Jeg er i utgangspunktet imot kommunesammenslåing, og jeg mener at Porsgrunn i dag er omtrent passe stor for å kunne levere gode tjenester til våre innbyggere. Jeg tror rett og slett et sammenslått Porsgrunn og Skien blir for stort.

Nå begynner han å bli varm i trøya, men gliser bare rått når jeg nevner Skien som et konkursbo.

– Vi må gjøre det som er best for Porsgrunn, og det er neppe å slå sammen kommunene. Vi bør derimot utvikle og samarbeide enda mer. Det gjør vi på en rekke områder i dag, og det bør bli enda flere, sier han og nevner kemnerkontorets samlokalisering i Skien som en riktig effektivisering.

37-åringen studerte i sin tid medisin- i fotball og Beatles-byen Liverpool.

– Jeg er faktisk ganske interessert i fotball, og så Liverpool flere ganger da jeg bodde i England.

– Holder du med Liverpool eller Everton?

Han velger nok en gang en Jagland-variant. Strømsgodset-patrioten som i en valgkamp lot seg avbilde i Rosenborg-drakt. Da fikk han hele Drammen på nakken. Robin hevder nemlig at han holder med både Liverpool og Everton. Han kunne like gjerne sagt at han holder med både israelerne og palestinerne, eller både Vålerenga og Lillestrøm for den saks skyld. Det blir liksom litt vanskelig.

Fotball

Jeg stiller nok et ledende spørsmål og får bekreftet at han holder mest med Liverpool til tross for at han ikke hadde peiling på at de hadde slått den bulgarske fotballstorheten Ludogorets Razgrad 2-1 på Anfield Road dagen før.

Men han har nok funnet ut at undertegnede er litt over middels interessert i fotball, og vil legge igjen et litt godt inntrykk. På samme måte som at han nærmest har tapetsert mine Facebook-oppdateringer med såkalte «likes» de siste tre ukene. Men jeg liker fyren, som plutselig sier at han må gå. Han skal nemlig kjøre ungene på trening klokka 17.30.

Men klokka er bare kvart over fire, sier jeg og viser ham mobilen. Han puster lettet ut og konstaterer at han har tatt feil av klokka. Det er jo faktisk to timer fra halv-fire til halv-seks.

Celine Dion

Jeg fortsetter i England og Liverpool-sporet, og regner med at fyren har et forhold til The Beatles etter fire år i havnebyen i Nord-England. Da kommer dagens mest overraskende uttalelse;

– Jeg er fan av Celine Dion!

Den så jeg absolutt ikke komme. Over til neste tema. Puh!!

– Hva gjør vår kanskje neste ordfører på fritida når han ikke klipper gressplener?

– Jeg er veldig glad i å fiske.

– Hva med trening? Du er jo ansatt hos Stamina Hot i Porselensfabrikken.

Han smiler.

– Jeg er nok mer den typen lege som sier til pasientene at de skal gjøre som jeg sier – ikke som jeg gjør. Men jeg går forresten ganske mye på ski om vinteren.

Nok om det.

Det går mot slutten, og ordfører-spira begynner å rote febrilsk i lommene. Han vil betale, men får i stedet beskjed om å forberede fotografering. Han drar fingrene forsiktig opp i hårtustene, som fortsatt holder originalfargen selv om han nærmer seg 40. Men så blir han da også Porsgrunns yngste ordfører siden kommunesammenslåingen i 1964 – dersom han blir valgt.

Vel borte på rådhusplassen stiller han seg opp som en fotomodell. Problemet er først og fremst at han snakker så mye at det er vanskelig å ta bilder. Jeg tar ca 50 bilder. På 49 av dem står han og veiver med armene og snakker. Over ser du bilde nummer 50. Han må jo puste til slutt han også – som alle andre.

Kommentarer til denne saken